Свечано пуштена у рад лучка дизалица у Брчком :: Semberija INFO ::

 

Свечано пуштена у рад лучка дизалица у Брчком


Уз присуство високих званичника Европске уније (ЕУ) и званичника Брчко дистрикта Босне и Херцеговине данас је у “Луци Брчко” свечано пуштена у рад нова лучка дизалица носивости од 27 тона.
 
Амбасадор Јоханн Саттлер, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ казао је да је превоз робе ријечним путем један од најодрживијих начина самог транспорта.
 
“Ово је важан пројекат за Дистрикт и БиХ и жеља нам је била да вратимо економски значај “Луци Брчко”. Ми се нећемо на томе зауставити јер у плану је још један пројекат који ускоро треба да почне, а ријеч је о пројекту деминирања десне обале ријеке Саве у цијелој дужини од Градишке до Брчког. Вриједност пројекта је 8 милиона еура и тренутно смо у фази ратификације свих потребних споразума. То ће бити још један додатни потицај за све оне прилике у оквиру “Луке Брчко” и очекујемо у наредним годинама повећање промета од 25%”, казао је Саттлер.
 
Свечаном пуштању у рад лучке дизалице присуствовао је и супервизор за Брчко дистрикт БиХ Јонатхан Меннути који је у свом обраћању казао да је направљен важан корак да Брчко поново постане битно привредно средиште.
 
„Лука је на важној прометној тачки и овим путем којим “Лука Брчко“ иде досећи ће свој пуни потенцијал и у пуном капацитету служит ће привреди Дистрикта и цијелој БиХ. Међународни партнери су ту како би пружили подршку и наш заједнички задатак је свијетла будућност за Дистрикт“, казао је супервизор.
 
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др. Зијад Нишић казао је да су за овај пројекат поред Дистрикта везани интереси и за два ентитета у БиХ, али и цијели регион.
 
“Ова дизалица ће увећати транспорте, трансформисати саобраћај из друмског у ријечни саобраћај што ће уједно имати и еколошке бенефите, односно зелене агенде коју заступа ЕУ. Мислим да је у питању један од најзначајнијих пројеката који се десио, не само у Дистрикту, него и у сјевероисточној Босни, па можда и у цијелој БиХ. Ово има посебно значење које превазилази и вриједност пројекта јер на неки начин интегрира овај простор како економски, тако и политички”, казао је градоначелник.
 
Директорица Уреда Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за БиХ Мануела Наессл се захвалила свима који су били укључени у ревитализацији „Луке Брчко“ и нагласила да се очекују велике и значајне промјене у смислу економских аспеката, проширења пословања и пословних прилика.
 
„Поред овог пројекта ЕБРД истовремено ради и на пројекту унапређења водоснабдјевања на подручју Дистрикта гдје би требали да осигурамо адекватну услугу за грађане Дистрикта. Такођер, ту је и зелени аспект, аспект еколошке прихватљивости и одрживости. Надам се да ће овакви пројекти помоћи у будућности, али и да ће грађани са своје стране узети учешћа у разради акционог плана за зелени град који се у коначници не ради ради власти, већ у корист самих грађана и у корист самог пословања“, казала је Наессл.
 
Директор ЈП”Лука Брчко” Брчко дистрикта БиХ Перица Јосић казао је да је данашњи догађај за њега хиторијски дан за „Луку Брчко“.
 
„Комплетан пројекат ревитализације “Луке Брчко” финансиран је средствима ЕБРД-а у износу од 10 милиона еура и грант средствима ЕУ у износу од 3 милиона еура. У склопу овог пројекта изграђена је нова пруга, нови приступни пут, добили смо нову модерну дизалицу капацитета 27 тона и изградили смо нови лучки плато. Све је то знак и мотив да наставимо даље како би пружили што бољу услугу. Ово је важно не само за Дистрикт, него и за читаву БиХ. Такођер, “Лука Брчко” спрема се и за пројекат соларне електране која би се поставила на крововима “Луке” снаге од 1 МW. Надамо се да ћемо успјети и на том пољу уз помоћ ЕУ”, казао је Јосић.
 
Свечано пуштање у рад лучке дизалице организовано је у оквиру обиљежавања 24. године Брчко дистрикта БиХ.