БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЈЕДНОСТИ У ДИГИТАЛНОМ ПРОСТОРУ :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЈЕДНОСТИ У ДИГИТАЛНОМ ПРОСТОРУ


Семберија инфо - Текст и фото: О. Стјепановић

Безбједност у дигиталном простору била је тема стручног предавања које је организовала Библиотека “Филип Вишњић”, а предавач је била Весна Симикић, инжењер информационих технологија, магистар информационе сигурности и докторант информационих технологија на Универзитету у Крагујевцу, запослена је у Болници “Свети врачеви”. Поље научног истраживања Симикићеве је заштита информационог система и вјештачка интелигенција, са посебним освртом на примјену вјештачке интелигенције у медицини.



- Тема о безбједности у дигиталном простору иначе је актуелна, а сад је популаризована због сајбер напада који су дешавали, те су се људи почели питати о безбједности података и сврси апликација које користе, гдје завршавају подаци које уносе, о безбједности података које уносе на интернет и свакако, безбједности дјеце на интернету. За заштиту постоје одређена правила која треба поштовати, а то су правила сајбер хигијене. Та правила су јасно издефинисана у ИТ свијету, као што је кориштење компликованих лозинки, понављати их на више налога, користити програме који чувају више лозинки и озбиљно приступати сваком садржају на интернет”, рекла је Симикићева. Она је истакла да у пословном свијету, треба да се више улаже у информатичку опрему, да се тим послом баве људи који су школовани и који се усавршавају у овој области. Говорећи о заштити у дигиталном или сајбер простору, Симикићева је истакла да је потребно радити више на едукацији становништва, јер дигитални свијет је реалност, а имамо младе генерације које већ од малих ногу користе паметне телефоне, док имамо родитеље који су недовољно упућени у технологију како би могли промијенити правила заштите.



Директор Библиотеке Жељана Арсеновић је истакла да су организовали предавање са циљем да се подигне свијест корисника о важности безбједног кретања кроз сајбер простор и значају личне заштите у њему, те најавила да ће оваквих предавања бити и у наредном периоду.

- Посебно рањива категорија у виртуелном свијету су дјеца и да бисмо њих сачували, потребно је премостити дигитални јаз у познавању технологија и исте приближити родитељима који би у виртуелном свијету требали бити главни заштитници своје дјеце”, рекла је Арсеновићева и истакла да није ријетка појава да се и у пословном свијету даје мањи значај сајбер безбједности, те да нажалост, тек након безбједоносног инцидента, руководиоци схватају да улагање у безбједност дигиталних уређаја и података није губитак новца.
-