ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ШАНСА ЗА ИТ ПОЧЕТАК“: БИЋЕ ЛАКШЕ ЗА БУДУЋЕ ПРОГРАМЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ШАНСА ЗА ИТ ПОЧЕТАК“: БИЋЕ ЛАКШЕ ЗА БУДУЋЕ ПРОГРАМЕРЕ


У Градској управи Града Бијељина данас је представљен пројекат „Шанса за ИТ почетак“. Ради се о пројекту који ће се на подручју Града Бијељина реализовати као дио програма „Оквир за реализацију циљева одрживог развоја као темељ за одржив и инклузиван раст у Босни и Херцеговини“ који финансира Влада Шведске а имплементира УНДП у партнерству са УНИЦЕФ-ом и УНWОМЕН у БиХ. Поред Бијељине, пројекат „Шанса за ИТ почетак“ у БиХ се реализује у још седам јединица локалне самоуправе и три кантона.



-Градска управа Града Бијељина је путем Одсјека за локални економски развој и европске интеграције, аплицирала на два пројекта и прошла на оба. Један од њих је „Шанса за ИТ почетак“ који има за циљ допринијети квалитетнијем образовању нових генерација младих људи који ће бити у стању да, кроз усвајање нових знања и вјештина лакше пронађу или покрену властити посао“, рекао је Филип Божић, савјетник градоначелника Љубише Петровића.

Пројекат „Шанса за ИТ почетак“ у Бијељини ће се реализовати у партнерству са Техничком школом „Михајло Пупин“ и ИТ компанијом „Елепхант Солутионс“ а фокусираће се на унапређење и модернизацију наставног процеса са посебним акцентом на смјерове које образују младе информатичаре у бијељинској Техничкој школи.



-У оквиру пројекта који данас званично представљамо јавности желимо да побољшамо постојећи наставни план и програм за информатичка занимања. У том процесу од кључне важности ће нам бити искуства приватних ИТ компанија које познају тржиште и његове потребе. Уз то, радићемо на унапређењу услова за извођење практичне наставе у Техничкој школи, организовати практичну наставу код послодаваца те радити на додатном стручном усавршавању професора у Техничкој школи „Михајло Пупин“. Као резултат овог пројекта, двије учионице у Техничкој школи биће опремљене новом информатичком опремом а ученици ове школе ће имати прилику да обављају праксу у информатичким компанијама гдје ће имати прилику по први пут сусрести се са реалним ИТ изазовима и менторством искусних програмера“, изјавила је Анкица Тодоровић, шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције ГУГ Бијељина.



Вриједност овог пројекта износи нешто више од 88 хиљада конвертибилних марака од чега ће Влада Швадске издвојити око 60 хиљада а Градска управа Града Бијељина 28 хиљада КМ. Директор Техничке школе „Михајло Пупин“, Миленко Максимовић истакао је да ће реализацијом овог пројекта бити додатно подигнут квалитет образовања у овој школи на одсјецима за „Информационе технологије“ и „Рачунарство и програмирање“.

-Значајно је да ће наша школа добити 30 нових рачунара и двије паметне табле, наши професори ће додатно проширити своја знања а ученици ће имати прилику да практична знања усвајају у приватним ИТ компанијама. Као директор школе, могу са поносом рећи да на овим смјеровима немамо проблема са уписом веома добрих и квалитетних ученика и радује ме да ћемо им пружити прилику да јако брзо, имају прилику да још више унаприједе своја знања и вјештине“, истакао је Максимовић.

(Семберија инфо)