СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – 7. АПРИЛ: „МОЈЕ ЗДРАВЉЕ – МОЈЕ ПРАВО“ :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – 7. АПРИЛ: „МОЈЕ ЗДРАВЉЕ – МОЈЕ ПРАВО“


Извор: Семберија инфо / И. Гутић

Поводом Свјетског дана здравља, ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" и Удружење "Диабета" из Бијељине данас су у центру Бијељине организовали превентивне прегледе заинтересованих грађана. Превентивни прегледи су обухватали мјерење крвног притиска, нивоа шећера у крви, нивоа холестерола у крви, сатурацију кисеоником, зглобно-брахијални индекс док су специјалисти реуматологије, пулмологије, ангиологије и други доктори бијељинске болнице несебично дијелили своје знање грађанима. 



- Седми април се као Свјетски дан здравља обиљежава широм свијета од 1950. године. Свјетска здравствена организације (WHO) ове године промовише овај дан под слоганом „Моја здравље – моје право“. Право на здравље треба да има сваки човјек на сваком кутку наше планете међутим, само здравље зависи од бројних фактора који се тичу и сваког појединца али и цијелог друштва. Битан сегмент у систему очувања здравља је квалитетна информисаност и доступност здравствене заштите. Зато смо одлучили да и данас изађемо међу наше људе, провјеримо њихово здравље и дамо савјете за даље лијечење тамо гдје је то потребно“, изјавила је др Далиборка Спасојевић, интерниста реуматолог и помоћник директора Болнице „Свети Врачеви“ из Бијељине.



На располагању грађанима, поред докторице Спасојевић, на челу тима љекара из бијељинске болнице биле су још др Биљана Радуловић, интерниста ангиолог и др Милена Алексић Милановић, пулмолог. Са друге стране, захваљујући преданом раду Удружење „Диабета“ из Бијељине постало је препознатљиво по својој борби за заштиту здравља особа обољелих од дијабетеса. На подручју Бијељине су, током претходне три године одржали серију едукативних предавања са циљем превенције или правовременог информисања грађана о начинима лијечења.



- Кључ дјеловања нашег удружења су двије ријечи: превенција и едукација. Како би се олакшао наш рад и приступ грађанима, прошле године смо отворили Дијабетолошко савјетовалиште у оквиру Поликлинике у Болници „Свети Врачеви“. Поред тога, стално смо присутни на терену и овом бих приликом апеловала на сва удружења, фирме, мјесне заједнице... да нас контактирају како бисмо заједно организовали едукацију грађана и бесплатне љекарске прегледе. У посљедње вријеме, а нарочито послије пандемије корона вируса биљежимо пораст хроничних и малигних незаразних болести као и чињеницу да од дијабетеса тип Б све чешће обољевају млађи од 30 година, што раније није био случај. У свему овоме, поновићу се по ко зна који пут, битно је на вријеме открити болест а потом добити информацију о даљем току лијечења. То је основни разлог постојања Удружења „Диабета“ и основни разлог зашто смо данас овдје у центру Бијељине“, рекла је Сандра Милошевић, предсједница Удружења „Диабета“.