ДОМ ЗДРАВЉА: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА


Поводом обиљежавања Свјетског дана здравља, Дом здравља и Центар за промоцију здравља и превенцију болести у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву организовали су предавање „Масовне незаразне болести-како сачувати здравље?” Предавање је у Центру за високо образовање у Бијељини у амфитеатру Педагошког факултета одржао предавач др Зоран Василић, специјалиста породичне медицине, начелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља.



-Наша циљна група је ове године млађа популација, која је јако често под различитим факторима ризика. Због нередовног јављања на систематске прегледе, у пракси видимо често развијена обољења која су могла бити спријечена уколико се на вријеме превентивно дјелује. Предавање које смо организовали поводом Свјетског дана здравља, односило се на масовне незаразне болести и факторе ризика за настанак тих обољења. Иначе, масовне незаразне болести су дефинитивно убица број један у свијету. Оно што је карактерично за ове болести је да углавном имају заједничке факторе ризика, а то су прије свега лоша исхрана, физичка неактивност, пушење, конзумација алкохола, дакле, све оно што можемо да предуприједимо да не би настало обољење“, рекао је др Василић. Он је подсјетио да Дом здравља, оснивањем Центра за промоцију здравља и превенцију болести, званично од фебруара ове године, редовно ради превентивне прегледе, а редовно ће организовати и акције. Такође, др Василић је позвао станоништво, које није редовно радило прегледе, да искористе акције и да провјере своје здравље.



-У Центру за високо образовање, поред предавања, обављани су и детаљни прегледи. Поред мјерења крвног притиска, шећера и процјене фактора ризика, рађено је одређивање висине и тежине БМИ који указује на степен гојазности, односно, колико су пацијенти евентуално угрожени. Затим, смо радили на најновнијем дијагностичком апарату МЕСИ који између осталог, поред пулсне оксиметрије, односно засићења нивоа кисеоника у крви, ради спирометрију, зглобно брохијални индекс, који нам указује на евентуалне почетне проблеме у крвним судовима на периферији. МЕСИ апарат нам показује стање тих крвних судова у неким почетним стадијума гдје још увијек можемо да утичемо на факторе ризика да не би дошло до компликације обољења“, рекао је др Василић. Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф.. др Горан Марковић, изразио је захвалност Дому здравља  што су Свјетски дан здравља обиљежилиа у згради Центра за високо образовање, са младима, који су будућност свих нас.

-Сматрамо да је то врло значајно и на тај начин шаљемо поруку студентима и запосленима на Универзитету у Источном Сарајеву да много више воде рачуна о свом здрављу, на вријеме, да обављује превентивне прегледе и сматрамо да на тај начин Универзитет у Источном Сарајеву учествује барем на овај симболичан начин у једној активности слања поруке и широј друштвеној заједници о значају вршења превентивне контроле здравља“ рекао је проф. др. Горан Марковић.

(Семберија инфо)