Ефикаснији начини употребе енергије представљени грађанима Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Ефикаснији начини употребе енергије представљени грађанима Бијељине


Бијељина, 07.12.2019. – Како би се грађани упознали са ефикасним начинима употребе енергије у свакодневном животу, у Бијељини је организован информативно-едукативни догађај са циљем промоције важности енергетске ефикасности чиме се доприноси очувању животне средине и остварују значајне финансијске уштеде.

Едукативним активностима попут ове, пројекат Зелени економски развој има циљ едуцирати грађане о ефикасним начинима употребе енергије у свакодневном животу,јер минималним измјенама свакодневних навика могуће су финансијске уштеде, те се побољшањем енергетске ефикасности смањује емисија ЦО2 (CO2) и креира здрава животна средина.



Посјетиоци су имали прилику видјети изложену макету енергетски ефикасне куће, упознати се са мјерама које могу примијенити у домаћинству, а које доприносе мањем кориштењу енергије, финансијским уштедама и заштити животне средине. 

На примјер, преко 20% губитака топлоте се дешава путем зидова, а самом изолацијом оствариве су финансијске уштеде и до 30%. Термоизолација фасаде, осим фактора уштеде такођер доприноси и квалитету, те угодности становања.

“Дуже времена смо одвајали новац, штедили и планирали изолацију куће у којој живимо. Просторије су сада пријатно топле, јер смо поред изолације куће монтирали и термостате па пратимо температуру и према томе одржавамо гријање. Ријетко се деси да морамо догријавати или нешто мијењати, само ако су баш хладни дани. Ово нам се итекако исплатило, јер сада немамо потребу за великом количином пелета па су нам и мањи издаци сваке зиме”, рекла је Радојка Ђокић.

На основу побољшања мјера енергетске ефикасности у приватном и јавном сектору, смањују се трошкови јавних средстава на потрошњу енергенета и креира се повољан амбијент за улагање у инфраструктурне мјере енергетске ефикасности. Тако је од 2013. године до данас, имплементацијом пројекта Зелени економски развој, забиљежено смањење потрошње енергије за 59%, смањење емисије ЦО2 за око 12.500 тона годишње. Побољшана је енергетска ефикасност на 196 јавних објеката чиме је омогућен угодан и квалитетан боравак за преко 130.000 корисника/ица, те је креирано 1.700 зелених радних мјеста и остварене су финансијске уштеде у јавним буџетима од преко 5.000.00 КМ. Забиљежени резултати доказ су да БиХ, креирањем нових радних мјеста и реинвестирањем остварених уштеда, има прилику за даљњи економски раст и развој. 

Пројекат "Зелени економски развој" у БиХ имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП), уз финансијску подршку Владе Шведске, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Фондом за заштиту околиша Федерације Босне и Херцеговине, ентитетским министарствима просторног уређења, кантоналним министарствима, јединицама локалне самоуправе те другим партнерима.  

Уколико нисте имали могућност да присуствујете догађају, а желите сазнати како ефикасније користити енергију, смањити негативан утицај на животну средину, док  истовремено остварујете финансијске уштеде, посјетите интернет страницу пројекта www.ged.ba.

Via Media