Заједно за бољи положај жена и дјевојчица Ромкиња :: Semberija INFO ::

 

Заједно за бољи положај жена и дјевојчица Ромкиња


Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ организовало је конференцију ,,Заједно за бољи положај жена и дјевојчица Ромкиња“. Конференција је одржана у великој сали Градске управе града Бијељине, а окупила је представнике институција, невладиних организација, младих и ромске заједнице који су изнијели своја виђења о овој теми.



Како је истакла Бојана Јовановић, програмска директорица Удружења грађана ,,Отахарин“, ова конференција се одржава у оквиру пројекта ,,Прихватање родне равноправности за бољу перспективу дјевојчица и жена Ромкиња“ и обиљежавања 15 година дјеловања на пољу промоције и унапређења приступу људским правима и промовисању родне равноправности.  

- ,,Отахарин“ се у току ових 15 година предано залагао за превенцију родно заснованог насиља и унапређења родне равноправности у свим сегментима друштвеног живота и подизању свијести да родно засновано насиље и неравноправност нису приватна ствар, него дио друштвене одговорности за унапређење перспективе свих чланова и чланица нашег друштва, појашњава  Бојана Јовановић додавши да је циљ ове конференције размјена искустава између представника заједнице и надлежних институција, те унапређење мултисекторске сарадње и комуникације. 

Како би насиље зауставили, жртвама дали приступ правима и заштити, али и радили превентивно прије него што до насиља дође, учесници конференције су нагласили да је неопходно да се по принципу друштвене одговорности сви ангажујемо  и радимо заједнички како би нулта толеранција на насиље над женама била опште прихваћена. Поготово је подршка неопходна дјевојчицама и женама Ромкињама које су вишеструко дискриминисане и изложене разним облицима родно заснованог насиља. 

Мирјана Лукач, директорица Џендер центра Републике Српске говорила је о механизмима за заштиту од родно заснованог насиља.
- Насиље постоји свуда, постоји и у најразвијенијим друштвима, то је онај деструктивни дио људске природе, али развијене земље, као што је случај у Шведској, имају капацитете како да то превазиђу, наводи Мирјана Лукач која каже да кроз адекватну подршку позитивна промјена је могућа и у заједницама које су изузетно патријархалне.  

Јованка Вуковић, замјеница Омбудсмана за дјецу Републике Српске фокусирала се на проблематику дјечијих бракова.
- Без обзира на то што ће неки рећи да данас број брачних заједница дјеце није велики, што је то њихов избор и да су родитељи с тим сагласни, а и због случајева да ти малољетници немају алтернативу јер чекају бебу, или се ради о ромској дјеци којима је то, како многи тврде, традиција, о проблему дјечијих бракова треба отворено говорити и указивати да је то проблем не само ове дјеце, већ друштва у цјелини. Одговорни су они који ступају у везу са малољетном особом, а и они који дају сагласност на то, значи родитељи, те је изузетно важно реаговање институција, наглашава Јованка Вуковић додавши да Канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини постоји годину дана и за то вријеме сарађивали су са ,,Отахарином“ и Центром за социјални рад у три случаја малољетничких бракова.

Семберија ИНФО - М. Решидовић
Фото - Б. Милошевић