Митровдански вашар :: Semberija INFO ::

 

Митровдански вашар


Са циљем очувања традиције, осмог новембра, у оквиру Митровданских свечаности, АД ,,Град“ Бијељина на простору Агротржног центра ,,Кнез Иво од Семберије“, у времену од девет до 16 часова, органиузује Митровдански вашар.

 Како најављују организатори, вашар ће на једном мјесту окупити излагаче из Семберије, Посавине и подмајевичког краја, а обиловаће богатим програмом ревијалног и такмичарског карактера. Прилика је то за многе и да евоцирају успомене из млађих дана на одржавање Митровданског вашара у Бијељини. 
Одржавање Митровданског вашара  обновљено је прошле године како би оживјела традиција, стари обичаји и занати. Иначе, Митровдански вашар у Бијељини први пут је организован крајем деветнаестог вијека. Посљедњи пут одржан је на Агротржном центру 2008. године, а након осам година паузе, 2017. године, АД ,,Град“ организује вашар уз обећање да ће истрајати у намјери да ова манифестација заживи.     
-Учесници овогодишњег Митровданског вашара представиће се у бројним активностима од којих издвајамо припремање свадбарског купуса, изложбу кућне радиности и старих заната, изложбу поврћа, воћа и цвијећа, као и изложбу животиња и кућних љубимаца, наводе из АД ,,Града“ најављујући одржавање и Првог митровданског турнира у гађању глинених голубова, као и Фијакеријаду.



Када је ријеч о такмичарском дијелу програма, ту се, у оквиру Купусијаде, издваја припремање свадбарског купуса, а организатори позивају све заинтересоване да узму учешћа у припремању овог гурманског јела. Што се тиче ревијалног дијела Купусијаде, посјетиоцима Митровданског вашара преставиће се Милун Тошић, организатор Купусијаде у Мрчајевцима код Чачка. Иначе, као поклон АД ,,Града“ Бијељина и предузећа ,,ЗП Комерц“ Вршани, за све посјетиоце манифестације предвиђена је бесплатна конзумација свадбарског купуса. 
У оквиру манифестације организује се и Митровданско посијело које ће се одржати у Центру за културу са почетком у 20 часова, а посјетиоце, како најављују организатори, очекује богат културно-умјетнички програм. 
Помоћ у организацији Митровданског вашара и Митровданског посијела АД ,,Граду“ пружили су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Град Бијељина, те предузећа ,,ЗП Комерц“, ,,Мега дрво“, и ,,Спектар дринк““.   
Организатори манифестације позивају заинтересоване излагаче и такмичаре да се благовремено пријаве за учешће, а све информације могу се добити путем телефона на број 055 203- 403 или на адресу АД ,,Град“ Бијељина, Милоша Црњанског 38.