Научни скуп на Универзитету Синергија: Људи су највећи ресурс :: Semberija INFO ::

 

Научни скуп на Универзитету Синергија: Људи су највећи ресурс


На универзитету Синергија данас је отворен деветнаести научни скуп о теми, Локалне заједнице и могућност њиховог функционисања. Поздравивши учеснике скупа и студенте, професор др Миленко Станић истакао је да овај научни скуп треба да понуди одређене одговоре о актуелним друштвеним темама и важним питањима за функционисање локаних заједница.
„ Наша је обавеза и жеља да понудимо рјешења онима који доносе одлуке, да подијелимо искуства и знања о функционисању локалних заједница и могућностима за њихово ефикасније функционисање које ће бити у служби друштвеног развоја“, истакао је професор Станић, нагласивши да је Универзитет Синергија подршку за организовање овог научног скупа добио од Савеза општина и градова РС, привредника града Бијељина, министарства трговине и туризма у Влади РС, као и министарства науке и технологије.
Поздрављајући учеснике скупа, градски менаџер Милош Стевановић изјавио је да свака локална управа треба да представља сервис привреде и грађана, јер сви они који плаћају порез треба да добију и адекватне услуге на шалтерима локалних управа.
„Наша је обавеза да пружимо најквалитетнију услугу грађанима и привредницима. Имамо око 400 запослених у Градској управи Бијељина који свакодневно контактирају са грађанима. Да не бисмо дошли у ситуацију да људи одавде одлазе, морамо учествовати у креирању најбољих прописа и одлука које ће људе задржавати на овим просторима“, истакао је Стевановић.
Говорећи о улози Савеза општина и градова РС у заступању интереса јединица локалне самоуправе, Љубиша Ћосић, предсједник Предсједништва Савеза општина и градова РС нагласио је да мора постојати двосмјерна комуникација између институција на свим нивоима, али и између институција и грађана.
„Да нам предузетници не би одјављивали своје радње и да би редовно уплаћивали порез, ми морамо препознавати њихове потребе и рјешавати их. У противном, они ће одлазити  у иностранство или у сиву пословну зону. Тамо гдје нема нових регистрованих предузећа, нема ни обданишта, нема значајних инфраструктурних пројеката. Људи су главни ресурс и око тог ресурса све друго се дешава и рјешава. Да бисмо сачували људе, нама требају системска рјешења и закон о финансирању  локалних заједница, као и закон о регионалном развоју“, нагласио је Ћосић, истакавши да Савез општина и градова РС жели бити партнер Влади РС и максимално помоћи око доношења системских рјешења која огућавају бржи развој и просперитет друштва. 

Љ.Љ.