ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА У ТУЗЛИ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА У ТУЗЛИ


Парастосом и полагањем вијенаца на Спомен-костурницу на гробљу Пучиле, обољежено је 28 година од страдања 54 припадника ЈНАна Брчанској малти  у Тузли,  које су, док су се мирно повлачили из касарне, убиле паравојне муслиманске формације. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, истакао је да, „нажалост, још нико није правоснажно осуђен за злочин у Тузли“.

-У овом злочиначком подухвату,  паравојне муслиманске формације убиле 54 су војника ЈНА, који су се мирно повлачили из касарне, 44 је рањено, а 78 је било заробљено, од којих су петорицу убили. Одговорност за овај унапријед добро планиран и припреман злочин је на тадашњим властима општине Тузла које су гарантовале безбједан излазак припадницима ЈНА из града“, рекао је Милуновић. Предсједник БОРС  генерал Миломир Савчић нагласио је да су „припреме за обрачун са српским народом у Тузли, почеле и прије 15. маја“.
 

-За обрачун са припадницима ЈНА припреме за обрачун су, такође, почеле много прије 15. маја, а подсјетићу да је 5. априла у Тузли било наоружано 2. 200 припадника полиције, организованих у 37 полицијских јединица ратне милиције, као и већи број јединица Територијалне одбране. Напад на Тузлнску колону је сраман и кукавички чин, јер су нападнути и убијани људи који су мирно напуштали Тузлу“, рекао је генерал Савчић. Радојица Илић, преживјели учесник колоне, рекао је да и 28 година послије, Тужилаштво није одрадило свој посао.

-Како година за годином пролази, све је мање наде да ће правда угледати свјетлост дана. Правду чекамо, а тражимо и да се овај дан обиљежава на мјесту гдје се злочин догодио“, рекао је Илић и нагласио је да надлежне иституције морају покренути предмет са мртве тачке. Из  Завичајног удружења Тузлака истичу да постоје бројни докази да су полицијске снаге Тузле, ТО и „Патриотске лиге“, извршиле класичан ратни злочин у који је било укључено и тадашње руководство града, а један од доказа је дуго скривање масовне гробнице на тузланском гробљу „Трновац“ у којој су били посмртни остаци убијених припадника ЈНА.

-За овај злочин, до данас, нико није кажњен, иако се тачно знају имена и презимена идеолога, налогодаваца и извршилаца масакра.Злочин и даље траје, јер сви знамо да се 15. мај у Тузли и даље обиљежава као „Дан одбране“, рекли су представници Удружења и нагласили да је недопустиво да се  невине жртве проглашавају за агресоре, а злочинци славе као хероји.
 

- Апелујемо на надлежне у РС, БиХ, Србији и међународне правосудне институције, да покрену нову истрагу против одговорних за злочин над припадницима ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године“, поручили су представници Удружења.

Семберија инфо