ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ :: Semberija INFO ::

 

ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ


У склопу Програма заједничких активности  коалиција организација особа  с инвалидитетом 2018- 2021, МyРигхт, бијељинска Коалиција ,,Колоси“ организовала је ,,Едукативну радионицу о УН Конвенцији о правима особа с инвалидитетом и о важности и начинима мониторинга и значаја заговарања за члан 19, члан 24 и члан 27“.

​Радионица се одржана 23. и 24.  јуна у Хотелу ,,Дрина“, а водитељи радионице су чланови одбора за образовање Тања Милинковић и Ранко Ранкић.

Конвенција УН-а о правима особа с инвалидитетом утврђује да се права људи с инвалидитетом морају признати и поштовати на једнакој основи као и права других људи. Конвенција пружа свеобухватну анализу мјера које су потребне за превладавање дискриминације, сиромаштва, насиља, занемаривања, изолације и ускраћивања самосталности људског достојанства, с чиме се ти људи суочавају. Она пружа и механизме којима се за спровођење тих мјера и државе могу да позову на одговорност.

Тања Милинковић и Ранко Ранкић учесницима радионице, првенствено  младим особама с инвалидитетом, презентовали су члан 19, који говори о праву особе с инвалидитетом на самосталан живот и укљученост у локалну заједницу, члан 24, који говори о праву на  образовање, те члан 27, који говори о праву на рад и запошљавање.

- На овој дводневној радионици у фокусу су три члана Конвенције УН: 19 , 24 и 27. То су кључни чланови , тј. права без којих ниједан човјек не може и сматрамо да се образовањем остварује потпуна укљученост особа с инвалидитетом. Наиме, тек уколико су образоване оствариће и егзистенцију и основне потребе и бити у потпуности једнаки као и остали грађани, истиче Тања Милинковић.

Семберија инфо