Основна школа "Стеван Немања", Горњи Драгаљевац :: Semberija INFO ::

 

Основна школа "Стеван Немања", Горњи Драгаљевац


Подјелом свједочанстава и похвала најбољим ученицима, завршена је још једна школска година у једној од најстаријих основних школа у сјевероисточном дијелу БиХ и Републике Српске, у Основној школи “Стеван Немања”, у Горњем Драгаљевцу код Бијељине. За ученика генерације проглашен је Драгиша Драгичевић, ученик деветог  разреда.



Директор школе, Лало Перић, каже да централна школа у Горњем Драгаљевцу обухвата уписно подручје са четрнаест семберских села и да има једанаест подручних школа.

“Редовну наставу у овој школској години похађало је 348 ученика. Од једанаест подручних, имамо једну деветоразредну школу у Вршанима и десет петоразредних подручних школа. Укупно смо у овој години уписали 33 ученика у први разред. Од дванаест школа уписали смо првачиће у десет школа. Имамо двије школе у којима нисмо ове године уписали првачиће, а то је централна школа у Горњем Драгаљевцу и подручна школа у Средњем Магнојевићу, гдје нисмо уписали ђаке прваке. Из деветих разреда ове године је изашло 49 ученика, из два одјељења у централној школи и једног одјељења у Вршанима. Број ученика из године у годину опада, што, на другој страни, отвара и проблем технолошког вишка у већини школа, па и у нашој. Посебно се отвара проблем технолошког вишка у разредној настави”, каже директор Лало Перић, истичући и то да је већ извршена смјена генерација у просвјети, што ће додатно отежати стање.

Директор Лало Перић каже да већина старијих ученика путује у школу аутобусом и до десет километара, те да није мали број ученика који пјешаче и до пет километара дневно у једном правцу.

“И поред одређених проблема са којима се сусрећу и ученици и наставници на једном изузетно географски разуђеном подручју, школа постиже значајне резултате у области васпитно – образовног рада, а ученици редовно учествују на свим општинским, па и републичким такмичењима и постижу солидне резултате. Ученици су укључени и у ваннаставне активности, фолклор, учење страних језика, карате. Школа бесплатно уступа простор за те активности, а ученици заузврат имају могућност да науче нешто корисно.

Од инвестиционих активности, током љета биће промијењена комплетна столарија у подручној школи у Вршанима (22.000 КМ), што ће финансирати Градска управа, а гради се и тоалет у  подручној школи у Средњем Магнојевићу (23.000 КМ), што финансира ресорно министарство. На фискултурној Сали у централној школи неопходно је промијенити кров, како би се сачувало све оно што је добијено донацијом Амбасаде Јапана у БиХ.  

Семберија инфо