Нове радионице за практичну наставу: На градилишту министарка Наталија Тривић и градоначелник Мићо Мићић :: Semberija INFO ::

 

Нове радионице за практичну наставу: На градилишту министарка Наталија Тривић и градоначелник Мићо Мићић


У Техничкој школи ,,Михајло Пупин“, у Рачанској улици, у току је изградња објекта у ком ће бити смјештене радионице за обављање практичне наставе. Објекат  је величине 1600 м2, имаће 10 савремено опремљених радионица у којима ће моћи да се обавља квалитетна практична настава. Градилиште радионице посјетили су министарка просвјете и културе Наталија Тривић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.



Министарка Тривић је том приликом истакла да је један од приоритета Министарства просвјете и културе Републике Српске, када су у питању средње стручне школе,  да се  омогуће услови за одвијање практичне наставе, како у самим школама, тако и код послодавца.

Из тог разлога,како је навела, измјенама закона је и дефинисано да ученичка пракса и код послодавца може да износи најмање 25 одсто од укупне практичне наставе, а примарно је да у оквирима стручних школа буду и радионице гдје ће ученици почетних разреда имати праксу и видјети шта је заправо практична настава.

Министарка Тривић и градоначелник Мићић разговарали су са управом Техничке школе ,,Михајло Пупин“ како би увидјели шта је то што може Град Бијељина, шта привредници, а шта Министарство просвјете и културе учинити како би се овај објекат привео крају и радионице могле да приме ученике почетком наредне школске године.

Министарка Наталија Тривић  каже да је важно напоменути да је ова, али и друге стручне школе на подручју града Бијељине, а које су имале дефицитарна занимања, имале повећање пријављених ученика за уписе у прве разреде.

- Након што је Влада РС донијела одлуку да стипендира уписане ученике у прве разреде средњих стручних школа с дефицитарним занимањима  и то стипендијом на мјесечном нивоу у износу од 100 марака плус обезбјеђење  превоза ученика путника, значајно се повећао и број ученика који су уписали дефицитарна занимања, рекла је министарка Тривић

Градоначелник Мићо Мићић каже да је пуно разлога зашто се Градска управа одлучила да гради овакав објекат.

- Прије свега зато што деценијама школа ради на двије локације смјештене на два краја града: на једној локацији је објекат у ком се изводи теоријска настава, а на другој су радионице за одвијање практичне наставе. Други разлог је тај што су радионице старе и неусловне и требало их је модернизовати, појашњава Мићић, прецизирајући да је у досадашњу изградњу објекта уложен милион марака, а требаће још готово толико да се заврши.

Мићић је обећао да ће, заједно са директором школе и министарством, урадити све  да би се опремило ових 10 радионица.

- Спремни смо да из буџета издвојимо још средстава  да до почетка идуће школске године нове радионице са потпуно новом опремом буду на једном мјесту и са занимањима која су најпожељнија за нашу привреду, јер све то радимо за потребе привреде у нашем граду, рекао је Мићић.

Захваљујући се на посјети министарке просвјете и културе Наталији Тривић директор Техничке школе ,,Михајло Пупин“ Миленко Максимовић изразио је очекивање да ће школа добити подршку министарства у другој фази изградње објекта радионица.  Захвалио је и градоначелнику Мићи Мићићу и Градској управи који су пронашли начин да суфинансирају изградњу објекта у првој фази.

- Изградња нових радионица у школском дворишту много ће значити за ученике и професоре, јер је јако тешко извођење наставе гдје се дио теоријске наставе изводи у Рачанској улици, а дио практичне наставе у старом објекту у Атинској улици, изјавио је Максимовић који истиче да настоје да прате нове наставне планове и програме  који су ревидирани, те оно што им је као школи битно, а то је да прате потребе тржишта рада и да усмјеравају ученике према новим технологијама.

​Семберија инфо - М.Решидовић