Актив младих СДСС - Међународни дан писмености: Писменост је основно људско право :: Semberija INFO ::

 

Актив младих СДСС - Међународни дан писмености: Писменост је основно људско право


Актив младих СДСС Мићо Мићић, поводом Међународног дана писмености, указао је на важност образовања и писмености за појединце, заједницу и друштво. Тим поводом, испред Центра за културу, грађанима су дијелили промотивни материјал, проспекте, бојанке за дјецу и заштитне маске, а подршку младим су пружили градоначелник Мићо Мићић и др Томо Ковачевић.

- Писменост је основно људско право, које је прокламовано у Техерану 1965. године од стране УН. То је била потреба да се искоријени неписменост, а из тог основног људског права изведено је и право на образовање, а образовање и знање су моћ. Знање није само папир на коме пише да сте завршили школу, то је и способност да нешто направите, да имате одређене вјештине за нешто што ће бити допринос нашем друштву”, рекао је др Томо Ковачевић. Он је додао да у БиХ постоји један језик који има три имена.

- Тај језик треба да чувамо, да чувамо своје ћирилично писмо, које је најсавршеније на свијету. То је писмо које за сваки глас има слово, то је нешто што је драгоцјено”, нагласио је Ковачевић и истакао да је Град Бијељина препознао образовање као један важан ресурс у оквиру ког је изграђен факултет и десетине школа. Он је нагласио да су млади људи који уче у тим образовним установама будућност нашег друштва.

Предсједница Актива младих СДСС Олга Тмушић је нагласила да је потребно да се истакне значај образовања и писмености.
- Посебан акценат стаљамо на доступно и бесплатно школовање, а посебно за жене”, поручила је Тмушићева.

Подршку овој активности, која доприноси буђењу свијести о значају писмености,  дао је и градоначелник Мићо Мићић.
- Свјесни смо чињенице да је писменост веома битна, а с обзиром да још увијек имамо неписменог становништва, морамо наћи начин да помогнемо, да се то искоријени”, рекао је Мићић.

Семберија инфо