ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ: ЂУРКОВИЋ ЈЕ ЧОВЈЕК ИСТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ: ЂУРКОВИЋ ЈЕ ЧОВЈЕК ИСТИНЕ


Руководство општине Угљевик и локалне Борачке организације најоштрије је осудило хапшење мајора Војске Републике Српске /ВРС/ Ратка Ђурковића које су у раним јутарњим часовима извршии припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

На конференцији за новинаре начелник Угљевика Василије Перић рекао је да је Ђурковић човјек истине и изразио увјерење да ће се истином одбранити од неправедних оптужби.

"Ђурковић је угледан домаћин и комшија, за свог радног вијека је био добар педагог и наставник, правдољубив и човјек истине, љевичарски опредијељен и иницијатор изградње парка руско-српског пријатељства у Доњој Трнови која је позната по антифашизму", рекао је Перић.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је за хапшење једног од најугледнијих суграђана да је изведено на нељудски начин, наводећи да су припадници Сипе упали у породичну кућу између 5.30 и 6.00 часова и лишили Ђурковића слободе због, како кажу, ратних злочина.

"Нас је запрепастио сам чин хапшења, јер се ради о човјеку који има 76 година, који је одговоран и лојалан и који би се одазвао на сваки позив", рекао је Маринковић.

Он је истакао да се Угљевик поноси својом Првом мајевичком бригадом ВРС која није имала ниједног војника процесуираног за ратне злочине.

"Знамо да наши борци нису правили ратне злочине. Ђурковић је увијек био врсни борац и војсковођа, читав свој живот бори се против фашизма, расизма и шовинизма и сигурно никада не би чинио злочин", навео је Маринковић.

Он је истакао да су у ратно вријеме, када је брањена Република Српска, војници учили од Ђурковића о понашању и вођењу одбрамбеног рата.

"Једини злочин на подручју општине Угљевик починили су муслиманске снаге из Теочака када су 13. септембра 1994. године упале у село Мезграју и убили три цивила, ранили више војника и старију жену и запалили више кућа", рекао је Маринковић.

Он је најавио да ће Борачка организација Угљевика пружити сву неопходну подршку Ђурковићу и да је о његовом срамном хапшењу обавијестила све релевантне институције Српске.

Ратко Ђурковић рођен је 1944. године у Доњој Трнови код Угљевика, предсједник је СУБНОР-а ове општине у којој је провео цијели радни вијек као учитељ, наставник, директор школе, предратни предсједник Скупштине општине Угљевик и на другим важним функцијама.

У току одбрамбеног рата био је командант првог батаљона Прве мајевичке бригаде и начелник штаба ове бригаде.

​Општина Угљевик