Мирковић: СДС ће конкретним мјерама побољшати пронаталитетну политику :: Semberija INFO ::

 

Мирковић: СДС ће конкретним мјерама побољшати пронаталитетну политику


Мјера која би имала највише утицаја на пронаталитетну политику је трансформација дјечијег доплатка, који према тренутној законској регулативи у Републици Српској има искључиво карактер социјалне помоћи и зависи од запослености и имовинског стања родитеља, каже Снежана Мирковић, кандидат СДС за народног посланика у НСРС у ИЈ3.
 
Она наводи да досадашње мјере нису дале очекиване резултате и испред СДС нуди конкретна рјешења за ову област:
 
„Дјечији доплатак треба да прима свако дијете, без обзира на запосленост родитеља и њихов имовински статус. Дјеца чија су оба родитеља незапослена треба да примају дјечији доплатак у износу од 300 КМ по дјетету, а дјеца чији је један родитељ незапослен да примају дјечији доплатак у износу од 200 КМ по дјетету. Дјеца чији су родитељи запослени да примају доплатак у износу од 100 км за прво дијете, 150 за друго и 200 км за треће и свако наредно дијете“, истиче Мирковић.
 
Она каже да ће се СДС одмах по преузимању власти кренути у одлучну борбу за побољшање наталитета.
 
„Увешћемо једнократну помоћ у износу од 1000 КМ  за свако новорођено дијете, док би за четврто и свако наредно новорођено дијете родитељима била исплаћена накнада у износу од 1500 КМ“, појашњава Мирковић.
 
Изузетно је важно, сматра Мирковић, да се за мајке четворо и више дјеце обезбиједи национална пензија.
 
Она подвлачи да се породице без ријешеног стамбеног питања тешко одлучују на потомство или већи број дјеце, због чега је неопходно обезбиједити учешће државе у субвенционисању куповине прве некретнине за младе брачне парове.
 
„Субвенција би се дијелом састојала од бесповратних средстава у износу од 10% цијене стамбене јединице (максимално 10.000,00 КМ по кориснику) и дијелом од бескаматних кредита у износу од 50.000,00 КМ. На овај начин бисмо у великој мјери помогли младим људима да буду власници својих домова и да могу планирати куповину стана или куће упркос овом огромном поскупљењу на тржишту некретнина“, поручила је Мирковић.
 
 
                                                 ГРАДСКИ ОДБОР СДС  БАЊАЛУКА