Славенку Ристићу уручена архијерејска грамата Српске православне цркве :: Semberija INFO ::

 

Славенку Ристићу уручена архијерејска грамата Српске православне цркве


Ристић кум темеља сувенирнице Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Бијељини

Славенку Ристићу, оснивачу Републичке странке Српске, уручена је данас, на прослави крсне славе Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Бијељини, архијерејска грамата коју му је, као дародавцу темеља сувенирнице Саборног храма и великом приложнику у храмовима Српске православне цркве широм Семберије, додијелио његово високопреосвештенство епископ зворничко – тузлански Фотије.



Ристић, који је кандидат на листи СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске, присуствовао је светој архијерејској литургији, коју је у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице служио његово високопреосвештенство епископ зворничко – тузлански Фотије, који је Ристићу уручио архијерејску грамату. Освећени су и темељи сувенирнице, којима је Ристић кумовао.


 
Захваљујући се његовом високопреосвештенству епископу зворничко – тузланском Фотију на додјели архијерејске грамате, Славенко Ристић рекао је да му је тим чином учињена велика част.
У свом обраћању окупљенима, Ристић се позвао на ријечи Његове Светости патријарха српског господина Порфирија, који је у Бијељини, на свечаности обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе казао да тамо гдје има Српске православне цркве има и српског народа, а гдје нема Цркве, прије или касније, одумире и народ.



- Ове ријечи Његове Светости прецизно и тачно описују историју српског народа, као и немјерљиву улогу и мисију Цркве и вјере православне. Вијековима су се Срби окупљали око наше цркве, као око свјетионика наше вјере, културе, традиције, обичаја. Наша света црква одувијек је имала мисију да нас оснажи, ојача и уједини око циљева и интереса српског народа. Чини то и данас, у ова кризна времена, када нам, као мало кад у историји, треба јединство и окупљање како бисмо опстали као народ и сачували нашу државу – рекао је Славенко Ристић.


 
Према ријечима Ристића, свако од нас треба да пође од себе и да за ово друштво учини оно што може.

- Често имам обичај да кажем промијенимо свијест, промијенићемо свијет. Нека свако од нас пође од себе, нека се окрене око себе и нека за себе и за ово друштво учини оно што може. И нека на сваки начин помогне нашој светој цркви да остварује своју историјску улогу. А ми мали, обични људи, морамо мијењати постојећи систем вриједности, морамо сви заједно показати већу друштвену одговорност, морамо бити хумани с циљем да живимо боље и срећније у једном другачије уређеном друштву – поручио је Славенко Ристић.



Он је додао да Србима не треба боља поука и порука од оне коју нам је за живота оставио блаженопочивши патријарх Павле.
 
- Будимо људи. Будимо људи у свакој прилици. Помозимо свима којима је помоћ потребна, учинимо све што можемо да усрећимо људе, да им омогућимо да живе слободно и срећно у својој држави. Чиним то откад сам се вратио у моју Бијељину и Семберију јер волим ове људе, волим мој народ. И вјерујем да мој живот само на тај начин има смисао и сврху – закључио је Славенко Ристић.