ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА


Данас 29. октобра обиљежава се Свјетски дан борбе против можданог удара. Мождани удар водећи је узрок инвалидитета у свијету, а и као узрок смрти заузима високо треће мјесто. Према процјенама, мождани удар доживи 14.5 милиона људи годишње, а 5.5 милиона људи умре од његових последица. На свијету је чак 80 милиона људи који су преживјели мождани удар.

Зато је и  ове године поводом обиљежавања Дана борбе против можданог удара посебна пажња посвећена ризицима и превенцији те болести.

С циљем подизања нивоа свијести јавности о ризику од можданог удара, а имајући у виду чињеницу да је то болест која је велики проблем и на подручју наше регије, на градском корзу, испред Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“, одборнички кандидати са листе СНСД-а, др Немања Јанковић, др Стојанка Николић, др Александар Стевановић, Нада Станчић и Станислав Милошевић дијелили су летке грађанима о начинима превенције и лијечењу можданог удара.

- Болести крвних судова су непријатељ број један у свијету и код нас, а међу њима је мождани удар трећи највећи узрок оболијевања и смртности, као и најчешћи узрок инвалидитета. Мождани удар код двије трећине болесника узрокује инвалидитет који најчешће за последицу има трајну радну неспособност, рекао је др Немања Јанковић, специјалиста васкуларне хирургије.

Што се превенције тиче, битно је обратити пажњу на факторе попут крвног притиска и нивоа масноће и шећера у крви. Исто тако, ризик од можданог удара повећавају конзумирање алкохола, пушење, али и стрес.
У борби против ове раширене болести, како савјетују љекари, помажу редовно физичко вјежбање, правилна уравнотежена исхрана и одговарајућа тјелесна тежина.

Семберија инфо