ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА БИЈЕЉИНА


Градска изборна комисија Бијељина саопштила је данас прелиминарне резултате јучерашњих локалних избора у Бијељини.

 Предсједник комисије Дијана Савић Божић појединачно је медијима ишчитала све резултате, односно освојене гласове политичких субјеката, након побројаних 39. 633 важећих гласова, односно након укупно побројаних 41.617 гласачких листића.


 „Из разлике поменутих бројки видите да резултати избора нису коначни. Локални избори су једноставнији од општих избора. Ипак, имамо праксу да нам је прва врећа дошла око 24 сата, у поноћ, док је посљедња врећа стигла јутрос у 6,45 сати. То можемо подвести под нерад или непоштовање. Због тога је око двије хиљаде људи синоћ од 19 сати чекало да нам стигну све вреће како бисмо могли нормално радити. Ниједну примједбу нисмо добили на рад Градске изборне комисије. Проблема на бирачким мјестима није било и све је протекло онако како смо и очекивали. Данас морамо отворити неке вреће и поново бројати гласове на одређеним гласачким мјестима. То је процедура која је строго прописана законом. Поступили смо у складу са законом, издвојили смо четири тима који ће поново бројати вреће на неким бирачким мјестима. Позвали смо све политичке субјекте и посматраче да присуствују овом бројању“.

Дијана Савић Божић је нагласила да је рад Градске изборне комисије у потпуности до сада био отворен за јавност и транспарентан за све бираче.


„Градска изборна комисија је шест мјесеци прије одржавања избора објавила своје контакт телефоне и имала је службу која је непрекидно, 24 сата у току дана, била на располагању свим бирачима. Ми смо били једина изборна комисија у БиХ која је формирала тим за праћење епидемиолошке ситуације. Бринули смо о сваком бирачу, односно гласачу и ишли смо на лице мјеста да би они могли обавити своју грађанску дужност“, истакла је Дијана Божић Савић, нагласивши да не види никакав разлог да се на једном бирачком мјесту, као што је Љесковац, броје гласови од 19 сати навече до седам ујутро.

 „ Не подводимо то под неправилности, већ под поштовање и коректност. Поновно бројање на појединим гласачким мјестима одобрава се када, на примјер, кандидати имају више гласова него њихова политичка странка“, истакла је Дијана Божић Савић, предсједник Градске изборне комисије.

Што се тиче прелиминарних резултата за градоначелника у Бијељини, Дијана Савић Божић је саопштила да је независни кандидат Бобан Лазић освојио 5.089 гласова, Љубиша Петровић (СДС – ПДП) освојио је 20.890 гласова, док је Мићо Мићић (Заједно за Семберију и Српску) освојио 17.821 глас. 

Semberija info