СДС нестао у Добоју :: Semberija INFO ::

 

СДС нестао у Добоју


БАЊАЛУКА - СНСД је једина странка која је освојила одборничке мандате у свим општинама и градовима у Републици Српској, док некада највећа политичка партија у Српској - СДС први пут није прешла цензус у три локалне заједнице, међу којима је и некада највећи бастион ове странке Добој.

СДС је у Добоју освојио 490 или мизерних 1,16 одсто гласова, а колико је то поражавајући резултат најбоље говори то што је у овом граду било дупло више, односно 1.243 неважећа листића. Ова странка је мање од три одсто гласова освојила и у Мркоњић Граду и Кнежеву, гдје више неће имати своје одборнике, исто као у општини Језеро, гдје није ни учествовала на изборима јер није имала своју листу, док је у Оштрој Луци освојила 3,02 одсто гласова и тако успјела да пређе цензус.

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић, који је по трећи пут побиједио у трци за начелника Теслића, каже да укупан резултат ове странке није добар.

- Направљени су велики резултати у појединим дијеловима Српске, али укупан резултат СДС-а захтијева озбиљну анализу и то без одуговлачења и предузимање одређених измјена у начину функционисања и инфраструктури странке, као и на обнови страначког идентитета. Темељи за 2022. годину постоје, али не смије се падати ни у какву еуфорију. Без обзира на то што имамо одличне резултате у одређеним дијеловима РС, укупан резултат СДС-а није добар - каже Миличевић.

Прилично изненађење представља чињеница да ПДП није прешао цензус у десетак општина и градова. Странка Бранислава Бореновића у наредне четири године биће без одборника у Добоју, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Шамцу, Трнову, Станарима, Невесињу и Љубињу, као и у Теслићу, гдје су одборници ове странке у протеклом периоду били дио скупштинске већине заједно са СНСД-ом.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић каже да ће у овој странци анализирати укупне резултате и предузети одређене мјере.

- Што се тиче Добоја, упућен је захтјев ЦИК-у за понављање избора како би грађани исказали своју демократску вољу у складу са законом. Што се тиче осталих локалних заједница, послије детаљне анализе ће се видјети шта су узроци лошег резултата и у складу с тим ће се предузети одређени кораци - каже Петровићева.

Када је ријеч о странкама владајуће коалиције, Социјалистичка партија није прешла цензус у десетак општина, а највеће локалне заједнице у којима социјалисти неће имати одборнике су Теслић, Пале, Источно Ново Сарајево, Вишеград, Рогатица, Гацко, Љубиње и Србац, гдје је ова странка освојила само шест гласова. И СПС ће бити без одборника у десетак локалних заједница од укупно 41 у којој су наступили на изборима. Непријатно изненађење представља резултат актуелног начелника Љубиња Дарка Крунића који је 2016. године као кандидат ДНС-а освојио начелнички мандат са 1.284 освојена гласа. Крунић је у недјељу као одборнички кандидат СПС-а освојио само 54 гласа. Ни Уједињена Српска није освојила одборничке мандате у свим локалним заједницама, а изненађење је то што је ова странка остала испод цензуса у Добоју.

Заједничка листа ДЕМОС-НДП у Приједору је освојила само 2,21 одсто гласова. Велико разочарење је и листа НС-НДП која је у Градишци освојила само 1,23 одсто гласова, а НДП Драгана Чавића је цензус прешао у свега неколико локалних заједница, али не и у Добоју, гдје је освојио мање од три одсто гласова и гдје је НДП-ов министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић освојио само 344 гласа.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је јуче да је задовољан резултатима странке, јер је освојила 75 одборничких мандата и мјесто начелника Шековића.

- ДЕМОС је најбоље резултате остварио у Зворнику и Шековићима, а добри резултати постигнути су и у Бијељини, Палама, Добоју, Градишци, Фочи, Челинцу и још неким локалним заједницама - рекао је Чубриловић.

У ДНС-у нису незадовољни

Шеф Главног изборног штаба ДНС-а Драгомир Јовичић каже да у овој странци нису незадовољни постигнутим резултатом.

- Освојили смо око 57.000 гласова, али с обзиром на то да још нису пребројани сви гласови, то није коначан резултат, због чега немамо ни тачан број одборничких мандата. С обзиром на све околности и дешавања у посљедње вријеме, ми смо задовољни иако смо могли бољи резултат направити у Приједору, Бијељини и Зворнику - каже Јовичић за “Глас Српске”.

Глас Српске