ПОМОЋ ПРИЛИКОМ ГЛАСАЊА МОГУЋА САМО УЗ ДОКАЗ :: Semberija INFO ::

 

ПОМОЋ ПРИЛИКОМ ГЛАСАЊА МОГУЋА САМО УЗ ДОКАЗ


- Због новог Правилника о спровођењу избора у Босни и Херцеговини, посебно у дијелу код помоћи другог лица, многе општинске и градске изборне комисије очекују проблеме на дан избора, јер ће физички неспособни и слијепи бирачи морати имати доказ да би гласали.

Наиме , приликом гласања бирач који је слијеп, неписмен или физички неспособан има право да користи помоћ другог лица које он изабере и уз одобрење предсједника бирачког одбора. Проблем је, што за разлику од претходних избора, тај бирач мора донијети доказ о томе да је физички неспособан или слијеп или да умјесто потписа у путној исправи има XX или непопуњену рубрику за потпис уколико је идентификација извршена личном картом.

"Очекујемо проблеме. Прво , јавност није обавијештена да слијепи или неспособни морају понијети ту потврду и да морају доказати инвалидитет. Слабовидним особама увијек је неко помагао, а сад неће моћи. Посебно је проблем што се ради о општим изборима, гдје људи имају више гласачких листића, пуно кандидата и јако се тешко снаћи у свему томе", рекао је за "Независне новине" Дубравко Малинић, предсједник Градске изборне комисије Бањалука.

Што се тиче доказа које слијепо или физички неспособно лице мора приложити, правилник је дефинисао да је то рјешење, увјерење или потврда надлежне установе, института или комисије о утврђеном инвалидитету или тјелесном оштећењу, или налаз медицинске установе којом је извршена процјена инвалидности или тјелесног оштећења.

Ипак , како тврде саговорници "Независних", много више проблема биће када је ријеч о слијепим или слабовидним лицима, јер многи од њих имају потпис на личном документу и поред тога што су слабовидни.

"Искомпликовано је мало. Сада вам треба доказ за инвалидност или да сте слијепи, али не очекујем велике проблеме. Видјећемо све те проблеме када почне гласање, а до тада на нама је да се припремимо колико год можемо", рекла је за "Независне новине" Дијана Савић Божић, предсједница Градске изборне комисије Бијељина.

Она истиче да по новом правилнику ЦИК-а за изборе 2022. године морају имати више бирачких мјеста те да је то представљао мали проблем, али да је и он превазиђен, наводећи да су на прошлим изборима имали 147 бирачких мјеста, док ће на овим изборима бити 36 више или 186.

Још један од проблема који би се могао јавити због новог Правилника о спровођењу избора у Босни и Херцеговини је и тај што отвор бирачке кабине мора бити окренут према члановима бирачког одбора и посматрачима, што значи да гласач мора бити видљив, али на начин да буде довољно удаљен како се не би нарушила тајност гласања. Правилник о спровођењу избора из 2018. године прописивао је поптупно супротно, односно да отвор бирачке кабине мора бити окренут према зиду и да се онемогући поглед извана у бирачку кабину. Проблем је у томе што у многим мјестима, посебно мањим и сеоским срединама, простор не дозвољава да се на овај начин организује бирачко мјесто.

"Негдје се гласа и у ходнику ширине два или три метра и кад поставите кабину, столове, чланови бирачког одбора и посматрачи биће практично одмах иза бирача, што нарушава тајност гласања. И у том дијелу може бити проблема", рекао је за "Независне новине" Жељко Шкондрић, предсједник Градске изборне комисије Приједор.

Он је још раније рекао да ће код гласања слијепих и инвалидних особа такође доћи до проблема јер има огроман број старих људи који су слабовидни и којима је неопходна помоћ, а немају потврду да су слијепи.

(Независне)