Колико је опасно лечење преко интернета? Да ли је "др Гоогле" стварно стручњак? :: Semberija INFO ::

 

Колико је опасно лечење преко интернета? Да ли је "др Гоогле" стварно стручњак?


Не тако давно, пре само неку деценију, када нас нешто заболи, када имамо неке сумње или приметимо неке промене у организму, закуцамо на врата лекарске ординације. Данас, наравно, закуцамо на врата др. Гоогла. Не само да закуцамо да се информисемо, већ нам др Гоогле веома лако одреди и дијагнозу, и терапију, и прогнозу...
 
Живимо у ери интернета. Модерна технологија, поред комуникације путем маилова и друштвених мрежа, нам омогућава приступ за обиље информација из свих области живота. Информације везане за здравље су области које се најчешће посећују на интернет претраживачима.

Интернет нуди огроман број информација у вези здравља. Од новинских чланака, Yоутубе видеа, блогова, па све до стручних публикација званичних медицинсих установа или организација. У недостатку времена, потрага за “он-лине” дијагнозама је све чешћа, него одлазак код лекара. Од тога да желимо бити само боље информисани о здравим животним навикама, исхрани, информацијама о лековима, све до постављања дијагнозе и одредјивања терапије.

Доступност медицинских стручњака “преко рачунара”, олакшава доступност медицинских савета или консултација који су Вам потребни у одредјеном тренутку, без обзира на Вашу локацију. То је веома корисно за старије људе, који се тешко крећу, за људе који, због посла, немају времена да сатима чекају испред лекарских ординација. Сада медицински савет можете добити путем телефона или он-лине цхат-а. Наравно, и овај концепт има нека ограничења. У зависности од медицинских стања, неки случајеви захтевају лични преглед лекара, неке специфичне тестове, који се не могу обавити путем интернета. И ОПРЕЗ! Лечење преко интернета може бити веома опасно! Нису све информације на интернету тачне, ни потврђене медицинске чињенице. И нису сви савети које добијате на интернету, савети лекара. Некада је веома тешко разуверити пацијенте, да информације које су добили преко интернета, нису тачне.

Телеграф