ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 1. ЈУЛ :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 1. ЈУЛ


1535. - Отпочело је суђење сер Томасу Мору за издају. Мор је заузимао разне државничке положаје, а у периоду 1529-1532. био је лорд-канцелар краља Хенрија ВИИИ. Пошто није одобравао реформацију и одбијао да призна краља за црквеног поглавара, на монитраном процесу проглашен је за издајника и погубљен. Католичка црква га је прогласила свецем.

1646. - Рођен је Готфрид Вилхелм Лајбниц, немачки филозоф и математичар. У филозофији је настојао да помири материјализам и спиритуализам, а најпознатије му је учење о монадама. У логику је увео принцип довољног разлога, а такође и логички рачун, тј. егзактни математички поступак. У математику је ушао као творац интегралног и диференцијалног рачуна истовремено с Њутном и независно од њега, а у историју природних наука као антиципатор многих касније прихваћених идеја (значај фосила, закон одржања силе и др.).
1788. - Рођен је Жан Виктор Понсле, француски математичар, инжењер и физичар који се бавио геометријом и примењеном математиком. Заслужан је за стварање пројективне геометрије као самосталне геометријске дисциплине. Конструисао је и водну турбину ("Понслеов точак").

1796. - У Цетињу је, на иницијативу владике црногорског Петра И Петровића Његоша, одржана скупштина старешина Црне Горе који су, под заклетвом, усвојили одлуку да ће "сви против општег христијанског непријатеља поћ" и војевати за слободу, отаџбину, жене и децу. Био је то први документ у којем је у Црној Гори свест о потреби одбране отаџбине подигнута на степен правне обавезе.

1835. - У Пешти је штампан први број "Сербског народног листа", илустрованог књижевног недељника Срба у Мађарској, који је покренуо публициста и уредник "Летописа" Матице српске - Теодор Павловић. Лист је с краћим прекидима излазио до 1848.

1862. - Амерички конгрес први пут је обезаконио полигамију.

1863. - Почела је чувена битка код Гетисбурга у америчком грађанском рату, битка која је обележена победом Севера.

1867. - Формиран је доминион Канада. Доминиони су били независне земље у саставу Комонвелта, а Канада је најстарији доминион.

1874. - У САД-у је забележен први случај киднаповања. Киднаперима четворогодишњег Чарлса Роса исплаћено је 20.000 долара.

1881. - Обављен је први мећународни телефонски разговор.

1904. - Отворене су треће модерне Олимпијске игре у Сент Луису.

1934. - Алкатраз је постао федерални затвор.

1934. - Урађен је први рендгенски снимак целог тела.

1960. - Гана је постала независна република и истога дана прокламовала је Устав по коме је председник Републике уједно и председник владе и врховни комадант оружаних сила.

1966. - На седници Централног комитета Савеза комуниста Југославије, познатој као Брионски пленум, на основу монтираних оптужби оштро је осуђена Служба безбедности, због наводног штетног деловања на развој самоуправног система. Главна жртва политичког обрачуна, Александар Ранковић, близак сарадник Јосипа Броза, принуђен је да поднесе оставку на све функције.

1990. - На референдуму у Србији изгласано је доношење новог устава и расписивање вишестраначких избора. На референдум је изашло 75,2 одсто бирача, од којих је 96,8 одсто гласало за.