БИКИНИ СЛАВИ 76 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА: "МАЊИ ОД НАЈМАЊЕГ КУПАЋЕГ КОСТИМА НА СВЕТУ" :: Semberija INFO ::

 

БИКИНИ СЛАВИ 76 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА: "МАЊИ ОД НАЈМАЊЕГ КУПАЋЕГ КОСТИМА НА СВЕТУ"


Планирајући представљање свог новог купаћег костима, Реард је имао проблема да пронађе професионалну манекенку која би пристала да носи оскудан дводелни костим.

Ове године славимо 76. годишњицу од када је изумљен бикини. Један од најпопуларнијих купаћих костима креирао је Луис Реард, француски аутомобилски инжењер и дизајнер одеће.



Луис Реард 5. јула 1946. године открива свој најновији дизајн - одважан дводелни купаћи костим и представља га на популарном париском базену. Глумица Мишелин Бернардини представила је овај до тада никад виђени комад, ког је Реард назвао "бикини", инспирисан вестима о атомском тесту у САД-у који је одржан код атола Бикини у Тихом океану раније те недеље.

Прототип два дизајнера

Европљанке су прве почеле да носе дводелне купаће костиме који су се састојали од халтера и шортсева 1930-их. У Сједињеним Државама скромни дводелни комад појавио се током Другог светског рата, када је ратно рационализовање тканине довело до уклањања сувишног материјала. У међувремену, у Европи су утврђене обале и инвазије савезника ограничиле живот на плажи током рата, а развој купаћих костима, као и све остало, стао је.

Западни Европљани 1946. године радосно су поздравили прво лето без рата у последњих неколико година, а француски дизајнери осмислили су моду која ће одговарати ослобођеном духу народа. Два француска дизајнера, Жак Хеим и Луис Реард, развили су конкурентске прототипе бикинија. Хајм га је назвао "атомом" и рекламирао га као "најмањи купаћи костим на свету". Реаров купаћи костим, који је у основи био горњи део грудњака и два обрнута троугла од тканине повезана канапом, у ствари је био знатно мањи. Направљен од оскудних 30 инча тканине (76цм), Реард је промовисао своју креацију као "мањи од најмањег купаћег костима на свету".



Прво представљање у јавности и експанзија

Планирајући представљање свог новог купаћег костима, Реард је имао проблема да пронађе професионалну манекенку која би пристала да носи оскудан дводелни костим. Зато се обратио Мишелин Бернардини, егзотичној плесачици у Цасино де Парис, која није имала проблема да се појави оскудно одевена у јавности. Као алузију на наслове за које је знао да ће његов купаћи костим генерисати, он је штампао новинске текстове преко бикинија које је Бернардини носила 5. јула у Писцине Молитору.

Бикини је био хит, а Бернардини је добила око 50.000 писама обожаватеља. Убрзо, смеле младе жене у бикинију изазвале су сензацију дуж обале Средоземног мора. Шпанија и Италија донеле су мере забране бикинија на јавним плажама, али су касније капитулирале пред променом времена када је купаћи костим прерастао у ослонац европских плажа 1950-их. Реардов посао је растао, а у рекламама је одржавао мистику бикинија изјављујући да дводелни купаћи није прави бикини "осим ако се може провући кроз бурму".

У Америци, бикинију су се успешно одупирали све до раних 1960-их, када је нови талас младалачког ослобођања донео бикини масовно на америчке плаже. Овековечио га је поп певач Брајан Хајланд, који је певао о њему 1960. године.

Јувелирка Сузан Розен дизајнирала је најскупљи бикини на свету. Она је креирала бикини направљен од платине који је био украшен са 150 карата првокласних дијаманта. Вредност овог бикинија процењена је на 30 милиона долара.
У време када је уведен бикини, Ватикан га је прогласио "грешним". Француска глумица Брижит Бардо била је прва позната личност која је јавно носила бикини на Канском филмском фестивалу 1957. Бардо је одабрала бикини са цветним принтом.

Урсула Андрес, која је позната као Бонд девојка, једном је носила бели бикини у филму Др Но (1962). Дводелни комад који је носила продат је за невероватних 41.125 фунти 2011. године.

Први пут када је "Плејбој" магазин приказао бикиније, у јулу 1962. године то је 0драђено на веома уметнички начин, показујући само преплануле женске бутине.


Она.рс