БИТКОИН ЋЕ ПРИЈЕ ПАСТИ НА 10.000 НЕГО ПОНОВО БИТИ ИЗНАД 30.000 ДОЛАРА? :: Semberija INFO ::

 

БИТКОИН ЋЕ ПРИЈЕ ПАСТИ НА 10.000 НЕГО ПОНОВО БИТИ ИЗНАД 30.000 ДОЛАРА?


Foto
Пре је вероватно да ће вредност једног битцоина пасти на 10.000 долара, чиме би више него преполовио своју актуелну цену, него да ће се вратити на 30.000 долара или изнад, преноси Бизнис.рс.

Наиме, тако у овом тренутку размишља чак 60 одсто од 950 анкетираних инвеститора у истраживању МЛИВ Пулсе. Додуше, четрдесет одсто њих заузело је потпуно супротан став, а треба имати у воду да је водећа светска криптовалута завршила прошлу седмицу растом од 12 одсто, након вишемесечног пада.

Претежно негативно предвиђање наглашава колико су инвеститори у међувремену постали опрезни и песимистични. Криптоиндустрију потресли су проблематични зајмодавци, колапс валута и крај политике “лаког новца” током пандемије која је подстакла шпекулативно лудило на финансијским тржиштима.

Око два билиона долара је нестало из тржишне вредности криптовалута од краја прошле године, према подацима које је прикупио ЦоинГецко.

Малопродајни инвеститори су се више бојали криптовалута него њихове институционалне колеге, при чему је скоро четвртина њих прогласила ову класу имовине безвредном. Професионални инвеститори су у анкетирању били отворенији према дигиталној имовини.

Али све у свему, овај сектор остаје поларизирајући: док је око 28 одсто укупног броја испитаника изразило снажно уверење да су криптовалуте будућност финансија, 20 одсто их је рекло да су суштински безвредне.

Биткоин је већ изгубио више од две трећине своје вредности откако је достигао скоро 69.000 долара у новембру и није се трговао ниже од 10.000 долара од септембра 2020. године.

"Врло је лако бити уплашен тренутно, не само у крипто, већ генерално у свету финансија“, истиче Џаред Медфис, партнер у Трибе Цапитал, фирми за процену ризичног капитала. Он је рекао да очекивања о даљем паду биткоина одражавају “инхерентни страх људи на тржишту“.

Слом криптовалута ће вероватно довести до даљег притиска на владе да појачају прописе у индустрији финансија. Овакав надзор већина испитаника сматра позитивним, јер би могао да побољша поверење и доведе до ширег прихватања међу институционалним и малим инвеститорима.

Поједине централне банке такође разматрају развој сопствених дигиталних валута за употребу у дигиталним плаћањима.

Али не очекује се да ће недавни пад цена – нити потенцијални изазов централних банака – значајно уздрмати индустрију свргавањем два доминантна токена, биткоина и етера. Већина испитаника предвиђа да ће један од та два остати покретачка снага у наредних пет година, иако значајан удео њих види да дигиталне валуте централних банака преузимају кључну улогу.

(Бизнис.рс)