ОБАВЉЕНЕ ДВИЈЕ ТРАНСПЛАТАЦИЈЕ СРЦА СВИЊА ЉУДИМА :: Semberija INFO ::

 

ОБАВЉЕНЕ ДВИЈЕ ТРАНСПЛАТАЦИЈЕ СРЦА СВИЊА ЉУДИМА


Foto: Ilustracija
Хирурзи у САД успјешно су трансплантирали два генетски модификована свињска срца особама код којих је констатована мождана смрт, како би додатно унапредили технике спасавање људи помоћу органа животњиа, објавили су амерички медији.

Обе операције, познате као ксенотрансплантације, обављене су 16. јуна и 6. јула у болници Тиш у оквиру њујоршког универзитета Лангон.

Ни у једеном од два случаја није било знакова раног одбацивања органа, саопштили су љекари. Они кажу да срца функционишу нормално уз коришћење стандардних лијекова који се користе после трансплатација и без додатне механичке подршке.

„Морамо да се позабавимо недостатком органа. Морамо пружити другу шансу за више од 100.000 људи само у САД који чекају на тај спасоносни поклон“, рекао је Роберт Монтгомери, професор и предсједник Одјељења хирургије на Медицинском факултету "Гросман Соол".

Срца коришћена у овом поступку су од свиња које су имале 10 генетских модификација како би се спријечило одбацивање и абнормални раст органа, као и шест људских гена убачених да осигурају квалитет протеина који регулишу важне метаболичке функције које могу бити поремећене некомпатибилношћу свиња и људи.

(Танјуг)