КРЕИРАН СОФТВЕР КОЈИ "УЧИ" КАО ТРОМЈЕСЕЧНО ДИЈЕТЕ :: Semberija INFO ::

 

КРЕИРАН СОФТВЕР КОЈИ "УЧИ" КАО ТРОМЈЕСЕЧНО ДИЈЕТЕ


Foto
Тим научника креирао је софтвер базиран на принципу вјештачке интелигенције (АИ) по узору на дечји мозак, који има могућност "учења и размишљања" на исти начин као тромјесјечно дијете, пренијели су амерички медији.

Програм за учење базиран на принципу вјештачке интелигенције, назван "Плато", у стању је да разумије стварност и законе који владају, као што је рецимо закон гравитације, на исти начин на који то разумије тромјесечно дијете.

Занимљиво је да су се научници водили тиме да код софтвера развију могућност разумијевања физике на интуитивном нивоу, налик бебама које врло брзо долазе до сазнања да ће бачена лоптица пасти на под.

Читав овај експеримент се базирао на томе да "Плато" буде обучен да разврста видео снимке на којима су биле приказане различите ситуације кретања бачених лоптица, како реалне, тако и немогуће ситуације гдје закони физике нису важили.

Реакције "изненађења" које је "Плато" приказивао биле су врло приближе реакцијама беба, те су одређени закони "научени" за свега 28 сати.

Научници су истакли да је ово је велики напредак у даљим изучавањима поља вештачке интелигенције.

Овим напретком, они иду корак даље, након успјешних обучавања за извршавање специфичних захтева, дошло се до сазнања како приступити учењу по принципу генерализације што ће отворити многа нова поља.

Вјештачка интелигенција представља једну од најмистериознијих области на пољу рачунарских система. Циљ стварања тзв. вјештачке интелигенције представља тежњу научника да створе програме (софтвере) који ће имати принцип функционисања сличан људском принципу размишљања.

(Танјуг)