ОВЕ ГОДИНЕ БИЋЕ БАЧЕНО 5,3 МИЛИЈАРДЕ ТЕЛЕФОН :: Semberija INFO ::

 

ОВЕ ГОДИНЕ БИЋЕ БАЧЕНО 5,3 МИЛИЈАРДЕ ТЕЛЕФОН


Foto: Ilustracija
Ове године ćе бити бачено 5,3 милијарде мобилних телефона, наведено је на Међународном форуму за отпадну електричну и електронску опрему (WЕЕЕ) преноси ББЦ.

Процјена, заснована на подацима о глобалној трговини, наглашава растуćи еколошки проблем "е-отпада".
Многи људи чувају старе телефоне, умјесто да их рециклирају, показују истраживања.

Драгоцјени минерали који се не екстрахују из отпадне електронике, као што је бакар у жици или кобалт у пуњивим батеријама, морају се одложити на прави начин.

"Људи обично не схватају да све ове наизглед безначајне ствари имају велику вриједност и заједно на глобалном нивоу представљају огромне количине", рекао је генерални директор WЕЕЕ Паскал Лерој.

Процјењује се да постоји око 16 милијарди мобилних телефона на свијету, а у Европи се скоро треćина више не користи.

Истраживање WЕЕЕ показује да ćе "планина" електричног и електронског отпада, од машина за прање веша и тостера до таблет рачунара и уређаја глобалног система позиционирања (ГПС), порасти на 74 милиона тона годишње до 2030. године.

Раније ове године, Краљевско хемијско друштво покренуло је кампању која промовише експлоатацију е-отпада за производњу нових производа, наглашавајуćи глобални сукоб, укључујуćи кризу у Украјини, који угрожава ланце снабдијевања племенитим металима.

"Ови уређаји нуде многе важне ресурсе који се могу користити у производњи нових електронских уређаја или друге опреме, као што су турбине на вјетар, батерије за електричне аутомобиле или соларни панели", истиче Магдалена Хаританович из WЕЕЕ.

Нешто више од 17 одсто светског е-отпада се правилно рециклира, али Међународна унија за телекомуникације Уједињених нација поставила је циљ од 30 одсто до сљедеćе године.

У Великој Британији, више од 20 милиона некоришćених, али исправних електричних предмета, вриједних чак 5,63 милијарде фунти, тренутно се налази у куćама у Великој Британији, показују истраживања организације Материал Фоцус.

Такође је израчунато да би просечно британско домаćинство могло да прода нежељену технологију и прикупи око 200 фунти.

(Телеграф)