Што срећније живе, људи се једноставније облаче :: Semberija INFO ::

 

Што срећније живе, људи се једноставније облаче


Славни француски модни креатор Ив Сен Лоран једном је рекао да је најважнија ствар код женске одјеће – жена која је носи. Коко Шанел је имала обичај да каже како сама мода излази из моде. Мода пролази, а стил остаје. Стил је као рукопис. То је рукопис особе која само краичком ока прати модне трендове, јер није срећа у томе. Далеко од тога…
 
Земље у којима свака друга студенткиња изгледа као икона стила – налазе се у четвртој десетици свјетског рејтинга среће. Што срећније људи живе, једноставније се облаче. На овај неочекивани закључак, навео је годишњи извештај УН о нивоу среће у свијету. Од 2011. године проводи се годишње истраживање свјетске среће.
 
Поредак десет најсрећнијих земаља 2017. године изгледао је овако:

1. Норвешка
2. Данска
3. Исланд
4. Швајцарска
5. Финска
6. Холандија
7. Канада
8. Нови Зеланд
9. Аустралија
10. Шведска

У истом саставу, ове земље су биле лидери и прошле године, само су замијенили мјеста у првој десетици.
 
Да ли знате шта обједињује ове земље? Поред тога што постоји веома висок животни стандард, велики социјални стандарди и уопште готово комунизам (у најбољем смислу те ријечи)? Са гледишта моде, све ове земље обједињује врло једноставан, однос локалног становништва према одјећи!
 
Земље - диктатори свјетске моде и стила, земље у којима свака друга студенткиња изгледа као икона стила – налазе се у четвртој десетици свјетског рејтинга среће.

Француска је на 32. мјесту, Шпанија на 37. Италија, гдје свако дијете (било ког пола) зна од рођења како правилно да заврне панталоне – је на 50. мјесту! Од 157 земаља које су испитиване, односно у скоро трећини земаља на Земљи, људи живе срећније од Италијана!

А шта је у срећним земљама?

Тамо нико не брине о томе колико милиметара подврнути панталоне према најновијим прописима часописа вог. Носе нешто што је удобно и не брину се посебно да ли је у стилу или не. Џинс/мајице, старке/патике, дуксеви и паркови. У Данској или Холандији на примјер иде неки пар испред – и не можеш одмах схватити ко је од њих момак, а ко дјевојка, једнако су обучени.

Судећи по резултатима истраживања, Шведска је врло срећна земља. Дакле, жене се не осјећају несрећно зато што не носе уску сукњу и не журе рано ујутру на посао на потпетицама од 10 центиметара и са комплетном шминком.
Штавише, мушкарци у овим земљама, такође, очигледно не осјећају недостатак среће због чињенице да њихове жене не изгледају 24 часа дневно као експонати на изложби достигнућа свјетске модне индустрије
​.
Можда, за срећу није неопходно пратити модне трендове и пажљиво одабрати облик сукње за тип фигуре?
Можда се може бити срећан у једноставној одјећи? Можда када се човјек осјећа срећно, сигурно и спокојно, када нема потребу свакодневно некоме да доказује нешто и из све снаге демонстрира свој (често имагинаран) статус – да такав човјек у фармеркама и дуксу веома удобно ужива у животу? Или је то само случајност?