Да ли је јефтиније оставити гријање упаљено цијели дан или га гасити и палити? :: Semberija INFO ::

 

Да ли је јефтиније оставити гријање упаљено цијели дан или га гасити и палити?


Јесен је службено ту, температуре лагано падају и лишће мијења боју. Док се привикавамо на ниже температуре, људи међусобно почињу постављати исто питање: “Јесте ли већ упалили гријање?”

Нека домаћинства издрже колико могу, а друга га упале с првим ниским температурама. Но, што се тиче кориштења централног гријања, је ли истина да ако цијели дан лагано ради, штеди новац? Као и код већине ствари, одговор није једноставан.

Стручњаци сугеришу да је остављање гријања на лаганом током цијелог дана како бисте уштедјели само мит.

С једне стране, остављајући гријање укљученим цијели дан, котао ће морати радити како би одржавао температуру на заданом нивоу, а енергију ћете трошити цијели дан у поређењу с подешавањем да гријање креће у одабрано вријеме. Међутим, ако је дом хладнији, требаће вам више енергије да га загријете када дођете и укључите гријање.

Стога савјетују кориштење тајмера. То омогућује да се гријање укључује и искључује када ћете га највише жељети и не морате бринути хоћете ли га заборавити искључити.

Многи се стручњаци слажу да је најважнија ствар коју треба узети у обзир када је у питању ефикасно гријање дома је открити гдје топлина излази из њега. Ако је дом добро изолован, потрошићете мање енергије без обзира на то остављате ли гријање цијели дан или користите тимер. Што су губици топлине мањи, то ћете мање енергије потрошити за постизање угодне температуре у дому, преноси Вечерњи лист.


Глас Српске