БИШЋАНИН СЕ ПОПЕО НА ЈЕДАН ОД ВРХОВА ХИМАЛАЈА :: Semberija INFO ::

 

БИШЋАНИН СЕ ПОПЕО НА ЈЕДАН ОД ВРХОВА ХИМАЛАЈА


Планинар Јасмин Кличић из Бихаћа успио се попети на Исланд пеак (6.189 м), један од најзахтјевнијих врхова Хималаја, у склопу међународне експедиције која је бројала 12 планинара из више европских земаља.

"Био је ово заиста јединствен подухват и испуњење снова сваког планинара на свијету, па тако и мене. Поход је био ризичан и захтјеван те је захтијевао дуготрајне припреме и стицање физичке кондиције, али и психолошку припрему. Сам успон до врха, од посљедњег кампа, трајао је пуних осам, а повратак четири сата. На срећу, вријеме нас је добро послужило и све је протекло у реду", истакао је Кличић.

Прије поменутог врха у Непалу, Кличић се попео на Мон Блан, највиши европски врх, као и на Елбрус, опасни планински врх који се налази на Кавказу. 

Занимљиво је како се планинарством почео бавити прије десетак година, када је тешко повријеђен у саобраћајној несрећи. Након тог догађаја планинарство му је постало велика љубав и животна опсесија.

"Тешко сам повријеђен у саобраћајној несрећи када ме ударио џип и задао ми тешке тјелесне повреде. Тада су ми поломљени 11 ребара и кључна кост те оштећени кичма и плућа. Након здравственог третмана лијечници су препоручили да се бавим неким спортом", каже Кличић.

Каже како је на наговор пријатеља одлучио да се посвети планинарству, спорту који му је у потпуности преокренуо живот. У почетку се, каже, посветио планинарењу по планинама у региону те је у кратком времену потпуно промјенио дотадашњи начин живота. Додаје како је у кратком времену, захваљујући планинарењу,  упознао најчаробнија мјеста на свијету, као и велики број добрих људ, те спознао бољу страну живота.

(Независне)