Прњаворчанин Драган Југовић убрао вргањ тежак 1,78 килограма :: Semberija INFO ::

 

Прњаворчанин Драган Југовић убрао вргањ тежак 1,78 килограма


- Прњаворчанин Драган Југовић уписао се у својеврсну рубрику рекордера, макар на подручју своје општине и околине, јер је у шуми пронашао вргањ тежак скоро два килограма, што је права ријеткост.

Југовић поносно прича за “Глас Српске” да је ово највећа гљива икада која је завршила у његовој корпи.

- Налазио сам вргање од око 800 грама тежине, али никад овакав. Овај је као дупли, из једног коријена нарасле су двије гљиве. Тежак је 1,78 килограма. Радовао сам се као дијете када сам га прије неколико дана пронашао - прича Југовић, не скривајући узбуђење.

Гљиву, која можда није за “Гинисову књигу рекорда”, али је свакако необична и посебна, овај ветеринарски техничар из Прњавора пронашао је на подручју Цареве Горе у Прњавору.

Овај љубитељ природе каже да углавном бере вргање и рујнице само за своје потребе. У шали каже да више ужива да вријеме проводи у природи и да бере гљиве него да их једе.

За припремање специјалитета од ових шумских плодова каже да је задужена супруга.

- Волим и да једем гљиве, сушени вргањ када се дода у чорбанце даје посебан укус јелу. Ја их очистим и припремим, а супруга припрема јела - испричао је Југовић.

Додао је да о гљивама учи из приручника, али и на интернету, а још као дијете волио је да одлази у шуму у потрагу за овим посебним даровима природе.

- Један мој пријатељ се доста разумије у гљиве па често идемо скупа у потрагу за најбољим примјерцима - рекао је Југовић.

Овај Прњаворчанин каже да је своју гљиву рекордерку већ исјекао и припрема је за сушење. Она ће, како каже, дати посебну арому јелима која се буду ове зиме крчкала у његовом домаћинству.

Укућани, каже Југовић, нису могли да вјерују када је кући дошао са огромном гљивом.

- Смијали су се и запиткивали гдје пронађох толику печурку. Тако велики вргањ обично буде стар и уцрва се, али овај је одличан - рекао је Југовић, додавши да су вјероватно временске прилике праћене са доста кише и високим температурама утицале да вргањ толико нарасте.

На мјесту гдје је убрао овај, између храста и букве, нашао је још пет вргања од којих су два имала скоро килограм тежине.

Отровница

Драган Југовић каже да је за брање гљива потребно предзнање како не бисмо дошли у ситуацију да у тањиру заврши нека отровница.

- Примјера ради, зелена пупавка, којом су се недавно отровали људи у Србији, је лако препознатљива ко се иоле у гљиве разумије - казао је Југовић.

(Глас Српске)