Четири намирнице које неуролог препоручује за очување здравља мозга :: Semberija INFO ::

 

Четири намирнице које неуролог препоручује за очување здравља мозга


Здраве и укусне.

Природно је да се ваш мозак мења како старите. Током каснијих година живота вероватније је да ћете доживети промене које утичу на ваше вештине размишљања, планирања и решавања проблема, као и на ваше памћење и способност разумевања сложених концепата.

И док се мале когнитивне промене сматрају нормалним аспектом старења, неки људи пролазе кроз озбиљније когнитивно опадање повезано са старењем. Но без обзира на то трпи ли ваш мозак благе или веће промене, ваша исхрана може играти велику улогу када говоримо о здрављу мозга, пише Gloria.hr.
 
Др Киран Ф. Рајнеш, неуролог на Универзитету Охио Стате Wеxнер Медицал Центер, открио је за Еат Тхис, Нот Тхат! које намирнице одабрати за когнитивно здравље.

Риба

Ако сте љубитељ морских плодова, укључивање више рибе у вашу исхрану, посебно масне, корисна је навика коју треба усвојити.„ Две порције рибе недељно су одличне за здравље мозга будући да су омега-3 масне киселине корисне у поновној изградњи мијелина, изолације око мозга“, каже он. Заправо , једно истраживање из 2020. објављено у часопису Фронтиерс ин Агинг Неуросциенце показало је да конзумација рибе може побољшати памћење током времена и целокупну когницију и код здравих особа.

Орашасти плодови

Они спадају међу најздравије намирнице и придоносе бољитку целог организма. Вероватно ни сами нисте свесни колико шака орашастих плодова може побољшати здравље вашег мозга. Наиме , једна студија коју је провео часопис Адванцес ин Нутритион открила је да су студенти у доби од 18 до 25 година који су конзумирали 60 грама ораха дневно имали боље когнитивне перформансе и критичко размишљање од оних који их нису јели. „Ако можете толерисати орашасте плодове, они могу спречити оштећења на мозгу обнављајући масне киселине и витамин Е“, каже др Рајнеш.

Бобичасто воће

Конзумирање свежег воћа и поврћа на дневној бази је нешто што доктор препоручује својим пацијентима јер многе од тих намирница садрже витамин Ц као и корисне антиоксидансе за обнављање можданог ткива и станичних мембрана. Осим тога, он посебно препоручује додавање бобичастог воћа у исхрану јер оно има микронутријенте, микроелементе и висок ниво антиоксиданса који су корисни за поправак и враћање функције мозга.

Студија објављена у часопису Неурал Регенератион Ресеарцх наводи да је редовни унос воћа богатог флавоноидима (садржи га бобичасто воће) повезан с одлагањем Паркинсонове болести. Иста студија наводи да је бобичасто воће способно модулирати сигналне путеве укључене у упалу, преживљавање ћелија, неуротрансмисију и повећање неуропластичности. Неуропротективни учинци бобичастог воћа на неуродегенеративне болести повезани су с фитохемикалијама као што су антоцијанин, кофеинска киселина, катехин, кверцетин, кемпферол и танин.

Куркума

Ако желите побољшати укус својих јела и успут ојачати здравље свог мозга, препоручујемо вам да одаберете куркуму.
„Активни састојак куркуме, куркумин, познат је као средство против старења, рака и уопште помаже у одржавању памћења“, каже доктор.

Нова студија, недавно објављена у часопису Америцан Јоурнал оф Гериатриц Псyцхиатрy, пружа додатне доказе да може заштитити мозак. Аутор студије др Гери Смол из Центра за дуговечност на Калифорнијском Универзитету и колеге тестирали су куркумин на 40 одраслих особа у доби између 51 и 84 године, од којих су сви имали благе проблеме с памћењем. Током 18 месеци су били насумично распоређени у једну од две групе. На почетку студије, сви су били подвргнути стандардним когнитивним тестовима, који су понављани сваких шест месеци током студије, као и на крају студије. Резултати су открили да су испитаници који су узимали куркумин два пута дневно показали 28-постотно побољшање у тестовима памћења, док они који су узимали плацебо нису показали значајна побољшања.
Испитаници који су примали куркумин такође су доживели благо побољшање расположења, за разлику од оних који су узимали плацебо. Иако ови савети помажу за здравље мозга, ако сумњате да ви или ваши вољени можда доживљавате значајне когнитивне промене, најбоље је разговарати с лекаром.

(Nova.rs)