КАКО ВАМ ИСПИЈАЊЕ ПИВА МОЖЕ ПОМОЋИ ДА СМРШАТЕ :: Semberija INFO ::

 

КАКО ВАМ ИСПИЈАЊЕ ПИВА МОЖЕ ПОМОЋИ ДА СМРШАТЕ


Foto: Ilustracija
Људи могу пити пиво и свеједно мршати, тврде научници у новој студији, али ако уз алкохол грицкају храну с високим садржајем протеина попут орашастих плодова.
 
Познато је да алкохол повећава апетит, али протеини имају заситан учинак, па људи једу мање.
 
Студија је показала да су они који уз пиво најчешће грицкају храну која обилује протеинима укупно унијели мање калорија у поређењу с онима који су јели масне производе.
 
У истраживању је двије трећине одабрало храну с високим удјелом протеина, али с ниским удјелом угљикохидрата и масти.
 
У просјеку су уносили 1.749 калорија дневно - укључујући и оне из алкохола. То је било 577 калорија мање него што је потребно за одржавање тренутне тежине.
 
Друга трећина одабрала је слану храну с ниским садржајем бјеланчевина као што су кобасице, чипс и кекси те је у просјеку унијела 3.051 калорију - 813 више него што је потребно.
 
Водећа ауторица студије др. Аманда Грех с аустралског Универзитета у Сиднеју рекла је: "Хтјели смо открити бирају ли људи слану храну богатију протеинима када пију алкохол, и ако то чине, доводи ли њихов учинак засићења до укупног мањег броја калорија."
 
Најновија студија прва је која је узела у обзир друге компоненте прехране. Налази се темеље на 9.341 особи из Аустралског националног истраживања прехране и тјелесне активности.

Др. Грех је додала: "Кад конзумирате алкохол и апетит вам је повећан, побрините се да одаберете здравије немасне протеине."
 
(Глас Српске)