Девет намирница које бисмо требали јести сваки дан :: Semberija INFO ::

 

Девет намирница које бисмо требали јести сваки дан


Започнете ли дан са зобеним пахуљицама, воћем и јогуртом те угасите жеђ зеленим чајем или соком од наранџе па наставите с брокулом и мрквом, учинићете огромну услугу своме здрављу.

У мноштву намирница и додатака прехрани који се рекламирају као суперхрана понекад није лако одабрати - ни због цијене, а ни због бројних артикала који се препоручују. Дан би био прекратак да унесемо све што годи нашем организму, па је приликом слагања пописа за куповину најбоље водити се правилом да је разноврсна и непроцесуирана храна здрав одабир.

Масна, слатка или калорична храна такође може бити здрава, али с њоме не треба претјеривати. Срећом, постоје намирнице с којима не можемо погријешити ако их једемо свакодневно - под условом да су квалитетне и да им познајемо поријекло, односно да смо сигурни како не обилују пестицидима. Као додатна сигурност може послужити намакање воћа и поврћа у мјешавини соде бикарбоне, оцта и воде како би се уклониле штетне хемикалије.

Зелени чај

Суперхрана која је заправо суперпиће има прегршт антиоксиданса који дјелују као чистачи организма од слободних радикала. Зелени чај убрзава метаболизам па је користан и ако желимо скинути који килограм. На позамашном попису добробити које доноси, зелени чај благотворно дјелује на срце и крвне жиле, мозак, пробаву, а осим тога јача имунитет, смирује и помаже у борби против каријеса.

Јогурт

Јогурт се сматра суперхраном јер служи као извор протеина, калцијума, као и добрих бактерија које побољшавају пробаву и имунитет. Но нису сви јогурти исти па ваља бирати оне са живим културама те избјегавати додане шећере. Најбољи је одабир домаћи кефир, а пожелите ли га засладити, помијешајте га с воћем или медом.

Јабуке

Не каже се само тако да јабука на дан тјера доктора ван. Укључите ли јабуке на свакодневни јеловник, направићете услугу својем срцу и крвним жилама. Захваљујући обиљу влакана јабуке могу помоћи и у снижавању холестерола, као и одржати здравље цријева, смањити ризик од упала и ојачати кости. Бирајте јабуке које нису шприцане, а ако немате избора, радије им огулите кору.

Бобичасто воће

Шумске бобице слаткиши су из природе и одлична алтернатива нездравим десертима кад ухвати криза за слатким. Флавоноиди, антиоксидативни спојеви који дјелују против станичних оштећења, помажу очувати здравље срца, нервног система и мозга. Стога искористите сезону јагода, малина, боровница, купина и рибизли јер ће вас снабдијети потребним витаминима и минералима те влакнима.

Наранџе

Чаша цијеђеног сока од наранџе на дан здрава је навика јер ћете организму пружити жељно очекивани витамин Ц који игра важну улогу у изградњи и обнови ткива. Наранџе јачају имунитет како не бисмо били подложни болестима и прехладама, благотворни антиоксиданси смањују опасност од оштећења коже, витамин Б6 користан је у регулацији крвног притиска, а влакна ће држати шећер под контролом.

Зобене пахуљице

Зоб је врло богата влакнима и протеинима, али може садржавати глутен, па је прије купње добро провјерити декларацију. Топива влакна снижавају холестерол, а нетопива покрећу пробаву, спрјечавају затвор и побољшавају здравље цријева. Осим тога, зобене су пахуљице ризница жељеза и калцијума, витамина Б и Е те магнезијума. Зобеној каши додајте здраве додатке попут јогурта, орашастих плодова, сјеменки, воћа, цимета или куркуме, а можете је и припремити вечер прије па оставити да стоји преко ноћи.

Брокула

Брокула се с пуним правом сматра једном од најздравијих намирница. Разлог томе је читав спектар витамина и минерала које у себи чува. Витамин Ц из брокуле побринуће се за добар имунитет, витамин К чува кости, а остали нутријенти помоћи ће у детоксикацији те спрјечавању упалних процеса и заштитити нас од опасних болести. Чудесна брокула снижава ризик од рака, високог притиска и болести костију те побољшава пробаву и чува здравље очију.

Орашасти плодови

Ако нисте алергични на орашасте плодове, шака на дан тих нутритивно богатих и укусних грицкалица пружа протеине, влакна, здраве масноће, антиокисдансе и витамин Е. Будући да су калорични, потребно је припазити јер лако можемо претјерати с количинама. Како бисте држали холестерол под контролом и учинили услугу срцу, бирајте разноврсне орашасте плодове (бадеме, љешњаке, орахе, индијске орашчиће, пињоле и др.) које можете искористити за припрему намаза, здравих посластица или салата.

Мрква

На штапиће нарезана мрква одлична је грицкалица која ће нас заситити и помоћи у обнављању станица и детоксикацији те заштитити очи, јетру и плућа. Једемо ли је редовино, мрква може смањити ризик од рака и можданог удара. Приликом куповине дајте предност мркви која има што тамнију боју, најбоље из еколошког узгоја. Искористите је сирову за припрему здравих сокова и смоотхиеја или је кратко пирјајте, кухајте и пеците.


Независне новине