Неке њемачке компаније нуде рад из одмаралишта :: Semberija INFO ::

 

Неке њемачке компаније нуде рад из одмаралишта


- Нови облици рада тек се полако прихватају у Њемачкој. Отприлике осам одсто њемачких компанија нуди својим запосленима прилику да раде и са свог одредишта за годишњи одмор, показало је најновије истраживање кадровских менаџера "Рандстад ифо".
 
У неким случајевима то укључује скраћење радног времена. "У конкуренцији за квалификоване раднике, ово може бити средство да се запосленима омогући боља равнотежа између пословног и приватног живота", каже Јулиа Фројдинг из подружнице ифо Института у Фурту.
 
До сада је, међутим, само 3.3 одсто радне снаге у компанија које нуде ову могућност, искористило то.
 
Међу пружаоцима услуга, 10 одсто испитаних компанија нуди посао с мјеста одмора. У прерађивачкој индустрији то је осам одсто, а у трговини тек два одсто. Према анкети, трајање се креће од неколико дана до неколико мјесеци. “Овај облик рада није изведив у свакој професији, али постаће важнији тамо гдје се усталио рад од куће”, каже Фројдингова.
 
Алтернативно , запослени могу узети годишњи одмор до годину дана. Отприлике једна четвртина анкетираних компанија нуди ову опцију. Од испитаних кадровских менаџера, њих 17 одсто није било сигурно може ли ова понуда бити прихваћена у њиховим компанијама. Овакав облик слободног времена није допуштен у 59 одсто компанија. Међутим , што је компанија већа, то је вјероватније да ће понудити годишњи одмор: нуди га само 9 одсто малих компанија, али 54 одсто великих.
 
Друга могућност је образовни допуст. Ово је законско право у готово свим њемачким покрајинама, али не и у Баварској или Саској. Ипак , 40 одсто предузећа у Баварској и 31 одсто у Саској нуди образовни допуст.
 
То је у оштрој супротности с Мекленбург-Западно Помераније, гдје 88 одсто компанија нуди такав допуст. Свеукупно , 59 одсто компанија нуди образовни допуст, иако га у просјеку користи само 3.5 одсто запослених у тим компанијама, "ХелсинкиТимес".

(Независне новине)