Намирнице које би особе са повишеним шећером требало да једу сваки дан :: Semberija INFO ::

 

Намирнице које би особе са повишеним шећером требало да једу сваки дан


Особе са дијабетесом типа 2 одређеном храном могу да контролишу ниво шећера у крви, а уједно, многе од тих намирница имају и терапијски учинак

Особе са повишеним шећером више него друге, требало би да воде рачуна о свакодневој исхрани, а према ријечима стручњака, постоје намирнице које би могли да једу сваки дан и да при томе не подижу ниво шећера. Избор здравог избора хране за контролу шећера у крви кључно је за све људе који имају дијабетес типа 2. Због тога је најбоље изабрати намирнице, које не само да држе дијабетес под контролом, већ и побољшавају цјелокупно здравље.

Особе са повишеним шећером храном могу да контролишу ниво глукозе у крви

Научна истраживања потврдила су да одређене намирнице доприносе бољој контроли шећера у крви те се због тога препоручују особама са дијабетесом на свакодневном менију.

Боровнице – конзумирање овог ситног плавог воћа је одличан начин за унос дневне дозе угљених хидрата, а осим тога редовна конзумација боровница и других бобица смањује осетљивост на инсулин. Истраживачи такође указују и на против упално дејство фитохемикалија у бобицама што вероватно смањује неке од кардиоваскуларних ризика, који се јављају код особа које имају дијабетес типа 2.

Поморанџе, грејпфрут и мандарине – истраживања показују да конзумирање агрума има позитиван, дугорочан учинак на шећер у крви, као и ниво холестерола, захваљујући противупалном  споју хесперидина (флаванонски гликозид којег у изобиљу има у цитрусном воћу).и здравој дози растворљивих влакана. Додатна истраживања с Harvard School of Public Health показују да је конзумирање целог воћа, а не сока, у директној вези с мањим ризиком од развоја дијабетеса типа 2.

Леблебије, пасуљ и сочиво – добро је позната храна с ниским гликемијским индексом, што је чини добрим избором за особе са повишеним шећером,  а нова истраживања указују да конзумирање махунарки може заправо да има терапијски учинак. У студији објављеној у Arhives of Internal Medicine, особе с дијабетесом типа 2 конзумирале су једну шољу махунарки дневно као део уноса угљених хидрата током три месеца. У поређењу с другим учесницима истраживања, особе које су свакодневно конзумирале махунарке показале су веће смањење вредности хемоглобина А1ц и смањење крвног притиска, преноси Еклиника.


Независне новине