Колико јагода је довољно појести током дана :: Semberija INFO ::

 

Колико јагода је довољно појести током дана


Конзумација јагода може да побољша кардиометаболичке ризике, а научници вјерују да је све више доказа довољно да се ово бобичасто воће сврста у категорију „храна као лијек”
 
Јагода је омиљено прољећно воће и треба их искористити чим се појаве на пијаци или у башти, јер, нажалост, њихова сезона кратко траје.
 
Садржи низак гликемијски индекс, што их чини укусном опцијом за људе који желе да контролишу или смање ниво шећера у крви, пише портал е клиника. Добре су за цијело тијело с обзиром на богатство витамина А, Б1 и Б2, влакана и посебно високог нивоа антиоксиданата познатих као полифеноли, а и добар су извор мангана, калијума, фосфора, гвожђа…
 
Конзумацијом јагода заправо стичемо много користи за здравље, због тога би дефинитивно требало да постану саставни дио исхране, бар док им траје сезона.
 
Како бисмо тијелу осигурали потребну дозу витамина и минерала, стручњаци тврде да је довољно појести осам јагода дневно. Јагоде могу да се категоризују као функционална храна за побољшање кардиометаболичког здравља, на основу резултата неколико клиничких испитивања. Научне студије идентификују улогу јагода у побољшању инсулинске резистенције и ризика од дијабетеса типа 2, што захтијева даља истраживања имајући у виду огроман терет дијабетеса за јавно здравље свих земаља свијета.
 
Конзумација ублажава кардиометаболичке ризике

Др Арпита Басу, универзитетска професорка у Невади  водила је клиничку студију на основу које се препоручује конзумација порције од 8 јагода средње величине дневно јер на тај начин може да се побољша здравље срца, превенирати дијабетес, мозак одржи виталним и смањи ризик од неких врста карцинома.
 
- Наша студија поткрепљује хипотезу да конзумација јагода може да побољша кардиометаболичке ризике. Вјерујемо да ови докази подупиру улогу јагода у концепту „храна као лијек” за превенцију дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести код одраслих - нагласила је др Басу.
 
Иако је осам јагода довољно да тијелу осигурамо важне витамине и минерале, др Басу истиче да можемо слободно да уживамо у домаћим бобицама без ограничавања, јер познато је да им је тешко одољети.
 
Добра за здравље срца, контролу шећера и холестерола

Студије показују да су кардиометаболичке предности конзумирања јагода вишеструке и подразумијевају смањење укупног холестерола, као и лошег ЛДЛ холестерола, повећану васкуларну релаксацију и тонус, смањење упале и оксидативног стреса, смањену инсулинску резистенцију и смањење шећера у крви. Клиничка испитивања су повезала јагоде са побољшањем различитих маркера за кардиоваскуларне болести, укључујући и нивое липида.
 
У једном унакрсном испитивању на 33 гојазне одрасле особе, дневна конзумација црвеног бобичастог воћа у дози од двије и по шоље дневно значајно је побољшала инсулинску резистенцију и умјерено побољшала величину честица липопротеина високе густине (ХДЛ) у поређењу са контролом групом.

(Глас Српске)