Стиже робот кувар који учи рецепте гледајући снимке спремања хране :: Semberija INFO ::

 

Стиже робот кувар који учи рецепте гледајући снимке спремања хране


Тим са Универзитета Кембриџ је обучио робота да научи да кува гледајући снимке људи како припремају јела, омогућавајући му да затим самостално припрема храну, према ТхеНеxтWеб-у.

Циљ истраживача био је да утврде да ли је могуће обучити робота да постепено учи кување на сличан начин као људи - да прво препознаје састојке, а затим и како се јело спрема.

За ову сврху, креирали су осам једноставних рецепата за салате и направили видео записе њихове припреме. Након тога, робот је обучен да користи јавно доступну неуронску мрежу дизајнирану за препознавање различитих објеката, укључујући воће и поврће.

Користећи методе машинског вида, робо-кувар је анализирао сваки тренутак снимка. Резултати су показали да је био способан да идентификује не само састојке и кухињске алате, већ и да схвати рецепте и радње које кувар предузима на снимку. Затим су рецепти и видео снимци претворени у векторе, а робот је користио математичке корелације да би препознао сличности између процеса припреме хране и вектора.

(Телеграф)