Многи пушачи мисле да ће бити нервознији ако престану да пуше, али наука каже управо супротно :: Semberija INFO ::

 

Многи пушачи мисле да ће бити нервознији ако престану да пуше, али наука каже управо супротно


Пушачи често запале цигарету јер су увјерени да их умирује и плаше се за своје ментално здравље уколико би престали са пушењем. Научници сада кажу да нема потребе да брину о томе.

Престанак пушења за многе пушаче најпре значи борбу против зависности коју изазива никотин, присутан у цигаретама. Међутим, помисао на престанак пушења може да изазове бриге о томе како ће изгледати живот без пушења.

"Увјерење да цигарете смирују је широко распрострањено, а поједини медицински стручњаци одговарају људе с поремећајима менталног здравља од престанка пушења", рекли су истраживачи са Универзитета Оксфорд и Бат, чији је рад крајем маја објављен у часопису ЈАМА Network.

"Престанак пушења може да побољша ментално здравље"

Њихово откриће да престанак пушења може да побољша ментално здравље требало би додатно да охрабри пушаче који желе да се ријеше те навике, али су забринути за потенцијалне негативних посљедица.

"Престанак пушења повезује се са значајним побољшањима код депресије међу људима који имају и који немају психичке поремећаје", забиљежила је истраживачка група након што је спровела студију на преко 4.200 људи у 16 земаља.

За многе може да буде тешко да напусте рутине попут излажења из канцеларије ради неколико цигарета и ћаскања током дана или неколико опуштајућих касноноћних димова прије спавања. "На забринутост око погоршања менталног здравља након престанка пушења често упућују клиничари и пушачи", рекли су истраживачи.

Међутим, та забринутост не би требала никога да обесхрабри, сматрају аутори студије.

"Престанак пушења повезује се са смањеним ризиком од смртности и побољшаним квалитетом живота у било којом добу, при чему наша анализа доприноси доказима да такође побољшава ментално здравље", рекли су.

Учесници истраживања били су пушачи са психичким поремећајима и без њих. Истраживање је проучавало учинак апстиненције између девет и 24 недјеље међу људима који су "мотивисани да престану", али који су пушили 10 или више цигарета дневно током протекле године.

(Глас Српске)