ОГЊЕН (5) ИЗ СРБИЈЕ ОБОРИО СВЈЕТСКИ РЕКОРД! Најмлађи у историји освојио Килиманџаро :: Semberija INFO ::

 

ОГЊЕН (5) ИЗ СРБИЈЕ ОБОРИО СВЈЕТСКИ РЕКОРД! Најмлађи у историји освојио Килиманџаро


Огњен Живковић (5) из Србије оборио је рекорд и постао најмлађе дете које је освојило врх Килиманџара.

Огњен Живковић из Раче Крагујевачке има само пет година, а освојио је врх Килиманџара, највише планине у Африци. И то није све... Невероватни малишан је најмлађе дете које се попело на ову планину и постао је, како је написала његова мајка Катарина, "нови најмлађи владар Африке на свом трону на висини од 5.895 метара".
 
Преслатко дете из Србије оборило је светски рекорд и са трона "збацио" дечака који је освојио Килиманџар са шест година. "Оборио је рекорд дечака Колтана Танера из Албуркеркија. Колтон је са шест година ишао лакшом Лемошом рутом у седам дана. Оги је ишао Машаме рутом, која је тежа и "разбио" Килиманџаро у шест дана и то са пет година", започела је разговор за МОНДО Огњенова мајка Катарина Живковић (28), фотограф.
 
Огњен није само оборио рекорд, већ је његов успех необорив, како је навела наша саговорница. Како нам је рекла, водич је објаснио да се у регистар уписују године без месеци живота што значи да следеће дете које жели да обори Огњенов рекорд мора да има четири године. Такође би морао да се креће његовом рутом. "Прославио је Рачу Крагујевачку, одакле је родом, прославио је Шумадију и Србију. Донео је титулу на европски континент", навела је Катарина.
 
Дечак, који је са само пет година постигао невероватан успех, живи са татом, мамом и сестром у Немачкој. У животну авантуру коју никад неће заборавити кренуо је са својим оцем Зораном (41), а за њу је заслужан и Огњенов деда. "Мој покојни отац и Огијев деда ме је учио географију. Прво што ме је научио је који су највиши планински врхови света. На мом путу у Норвешку прошле године и походу на Тролтунгу, водич нам је причао о Килиманџару и како Норвежани могу да толеришу редак ваздух.


То ми је заголицало машту, а онда смо из радозналости нашли чланак на интернету како је једно шестогодишње дете из Америке освојило кров Африке. Гледајући снимке тог детета смо схватили да наш син српске крви има све боље предиспозиције од тог детета. Жеља за освајањем Килиманџара је расла сваког дана, а ми смо тренирали и тренирали због здравља и љубави према планинама.
 
На крају смо преломили, јер смо схватили да ми то заиста можемо. Наш син је без проблема освајао врхове преко 3.000 метара у Јужном Тиролу и прелазио више од 20 километара дневно. Све му је било забавно и интересантно. Радозналост дечја му је давала снагу. Мотивација су му били наши прелепи разговори о природи. На умор се никад није жалио, као ни ја", испричао је за МОНДО Зоран Живковић, доктор медицине.
 
Огњен је прве изласке у природу имао са своје три године у Баварској шуми. Након петог рођендана је освојио Ртањ северном тежом страном, преспавао у шатору на 4 степена целзијусових и ујутру сишао јужном страном преко села Морова. "Прешао је руту од 23 километра. Затим је освоји Бељаницу. Тада сам схватио да је рођен за велике изазове. Пошто ја, као отац, волим алпинизам и планинарење, решио сам да уведем сина у тај свет, где смо увек били срећно изоловани од приземних глупости из свакодневног живота", казао је за наш портал отац несвакидашњег дечака.
 
Како је За МОНДО изјавила Катарина, Огњен је изразито радознало дете, препуно енергије. Од друге године је велики љубитељ свемира који сад зна све о планетама. Жеља му је да гледа лансирање ракета уживо. Поред свега тога, Огњен је умиљато и скромно дете које се обрадује најмањој ситници.
 
"Мислим да ће Огњен тек за неколико година истински да схвати шта је урадио кад се попео на врх Килиманџара и шта смо му омогућили. Ја сам као мајка препоносна. Једва чекам да га загрлим и да слушам његове приче. Тата је сузу пустио на врху. Верујем да су Огију осећања била помешана, након годину дана вежбања, воље за тим која се није гасила", испричала је наша саговорница.
 
Истакла је да се Зоран и она као родитељи труде да Огњен схвати да све може и да верују у њега и да прате његове амбиције. "Желимо да он верује у себе највише. И мислим да је важно да научи то као мали, да створи то неко самопоуздање и да нема никаквих траума из детињства. Јако нам је важно да има добру подлогу из детињства што се свега тиче јер од детињства се почиње", казала је Катарина за МОНДО.
 
Наша саговорница је за крај разговора упутила савет родитељима да се труде да што више деца буду у природи, да их пусте да се испрљају и да буду што више део природе. Додала је да саветује родитељима да деца што мање буду испред екрана како телефонских тако и телевизијских.

(Мондо. рс)