Догодило се на данашњи дан, 10. август :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 10. август


Данас је четвртак, 10. август, 222. дан 2023. До краја године има 143 дана.

955 - Војска њемачког цара Ота Првог потукла Мађаре у бици код Лехфелда, отклонивши опасност мађарске инвазије.

1627 - Француски кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље, на челу краљевских трупа, отпочео опсаду Ла Рошела, упоришта хугенота (француских протестаната) које је заузео 14 мјесеци касније.

1675 - На основу налога енглеског краља Чарлса положен је камен-темељац Краљевске опсерваторије у јужном лондонском предграђу Гринич, преко којег прелази нулти меридијан. Опсерваторија је изграђена ради изучавања положаја звијезда, што је било посебно значајно за навигацију. За првог краљевског астронома и шефа опсерваторије постављен је Џон Флемстид.

1792 - У Француској укинута монархија и збачен краљ Луј Шеснаести, пошто је претходно истог дана хиљаде грађана Париза упало у палату Тиљерије и масакрирало краљевску швајцарску гарду.

1842 - У Великој Британији женама и дјечацима млађим од 10 година законом забрањен рад у подземним коповима рудника.

1865 - Рођен руски композитор Александар Константинович Глазунов, изразити симфоничар, један од посљедњих сљедбеника руске националне школе. Дјела: симфонијска поема "Стењка Разин", балет "Рајмонда", симфоније, два клавирска концерта, концерт за саксофон, камерна музика, соло-пјесме.

1878 - Српски кнез Милан Обреновић издао указ о "устројству Војног музеја" ради прикупљања и чувања трофеја из ратне историје. Музеј је смјештен у преправљену џамију на платоу Горњег града Београдске тврђаве на Калемегдану. Ондашња штампа је писала "да је Војни музеј понос Београда, да су његове историјске збирке побудиле велико интересовање у народу и да је тако уређен да може послужити као пример".

1878 - Рођен српски композитор и музички писац Исидор Бајић, наставник музике у Српској гимназији, хоровођа и организатор музичког живота у Новом Саду, аутор вокалних и клавирских дјела и сценске музике. Посебну пажњу је посветио обради српске народне музике, а бавио се и теоријом музике. Дјела: опера "Кнез Иво од Семберије", збирка соло пјесама "Пјесме љубави", хорске пјесме "Соколи", "Еј, ко ти купи", "Зрачак вири", "Из српске градине".

1904 - Руска флота у руско-јапанском рату претрпјела тешке губитке у борби с јапанским ратним бродовима, при покушају да се пробије из блокиране луке "Порт Артур".

1913 - У Букурешту Грчка, Румунија, Србија и Црна Гора потписале с пораженом Бугарском уговор о миру, којим је окончан Други балкански рат и прецизиране границе Бугарске према Румунији и Србији. Границе између Србије и Црне Горе и Грчке утврђене су посебним споразумом. Други балкански рат је почео крајем јуна 1913. нападом Бугарске без објаве рата на Србију и Грчку. Узрок рата било је неслагање савезника о подјели територија ослобођених у Првом балканском рату од Турака, посебно инсистирање Бугарске да добије цијелу Македонију. Букурештанским миром Македонија је подијељена између Бугарске, Грчке и Србије.

1914 - Француска у Првом свјетском рату објавила рат Аустро-Угарској.

1945 - Јапан у Другом свјетском рату понудио савезницима предају, под условом да цар Хирохито задржи пријесто.

1983 - Умро српски филмски режисер Војислав Нановић, један од пионира југословенског филма послије Другог свјетског рата. Снимио је неколико документарних и осам играних филмова, укључујући "Три корака у празно", "Циганку" и "Чудотворни мач".

1990 - Шефови арапских држава већином гласова (12 "за", осам "против") осудили ирачку окупацију Кувајта, а истог дана ирачки предсједник Садам Хусеин позвао муслимане да отпочну "џихад" (свети рат) против страних трупа и корумпираних арапских вођа.

1994 - Списатељица Таслима Насрин, суочена са пријетњама исламских фундаменталиста у Бангладешу да ће је убити, избјегла у Шведску.

1995 - Двојица зетова шефа ирачке државе Садама Хусеина, заједно са кћеркама предсједника Ирака, побјегли у сусједни Јордан, гдје им је краљ Хусеин дао политички азил.

1998 - Принц Ал Мухтади Била, старији син брунејског султана Хасана Болкије, једног од најбогатијих људи у свијету, проглашен је насљедником пријестола.

2004 - Из масовне гробнице у Сијековцу, код Српског Брода током двадесетак дана ексхумирани посмртни остаци 59 жртва, међу којим је и осамнаесторо дјеце.

2004 - У поплавама које су опустошиле Бангладеш страдало више од 700 људи и нанесена штета од 6,6 милијарди долара. Ово су највеће поплаве у овој земљи од 1998. године.

2006 - Предсједник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик заједнички поднијели кривичну пријаву против ратног команданта такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића због ратних злочина почињених на подручју дјеловања јединице којом је командовао.

(Независне)