Може ли радар снимити више возила у једном тренутку? :: Semberija INFO ::

 

Може ли радар снимити више возила у једном тренутку?


Возачи се често питају може ли камера за надзор брзине у саобраћају у исто вријеме снимити више возила која се крећу брзином вишом од допуштене? Стручњаци кажу како радар може снимити више возила одједном.

На цестама с више тракова камера за брзину може мјерити брзину неколико возила.

То није проблем за модерне системе за мјерење брзине. Технологије као што су индукцијске петље, радар или ласерско мјерење користе се за мјерење брзине возила у више саобраћајних трака. Индукцијске петље користе се и на семафорима.

Већина камера за контролу брзине може надзирати неколико трака, али обично мјере и снимају само једно возило у одређеном тренутку. Паралелна вожња истом превеликом брзином, иако ријетко, може ухватити оба возача. Исто вриједи и ако спори аутомобил вози поред брзог на нивоу камере.

Ако се на фотографији радара виде два возила, често се не може тачно утврдити који је аутомобил ишао пребрзо. У таквим случајевима мора се документовати цјелокупно мјерно подручје.

С друге стране, камера за мјерење брзине захтјева врло мало времена за обраду података, преноси "ФениxМагазин". У већини случајева могуће је да ће се радар поново активирати одмах након обраде података.

(Независне)