Догодило се на данашњи дан, 18. септембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 18. септембар


1502. године – Шпански морепловац италијанског порекла Кристофер Колумбо стигао је у Костарику на свом четвртом и последњем путовању у Нови свет.

1709. године – Рођен је енглески писац и лексикограф Семјуел Џонсон, аутор првог модерног речника енглеског језика који је објављен 1755. године, а потом био темељ енглеске књижевности више од једног века. Написао је и: поему “Таштина људских жеља”, трагедију “Ирена”, сатиру “Лондон”.

1739. године – Потписивањем Београдског мира окончан је рат између Аустрије и Турске, започет 1736. године. Аустрија је потиснута са Балкана, а Турска се вратила на Дунав и Саву. Србија је поново постала део Отоманског царства, а Аустрија је била присиљена да Турцима врати и Малу Влашку и делове Босне које је добила Пожаревачким миром 1718. године.

1759. године – Французи су после војног пораза морали да препусте Енглезима провинцију Квебек у Канади, а у последњој бици су погинула оба команданта – енглески Џејмс Волф и француски Луј Монкалм.

1810. године – У Чилеу је почео устанак против шпанске колонијалне власти под вођством Бернарда О’Игинса, касније председника Чилеа (1817-23).

1819. године – Рођен је француски физичар Леон Фуко, који је огледом с клатном (Фукоово клатно) доказао ротацију Земље. Пронашао је жироскоп, усавршио телескоп и открио вртложно-вихорне струје у металним масама (Фукоове струје).

1822. године – Француски египтолог Жан Франсоа Шанполион дешифровао је египатско писмо (хијероглифе).

1851. године – Изашао је први број америчког дневника “Њујорк тајмс”, који је основао Хенри Џервис Рејмонд.

1905. године – Рођена је шведска филмска глумица Грета Луиза Густафсон, позната као Грета Гарбо, једна од највећих глумица немог и звучног филма. Светску славу стекла је у Холивуду, а са филма се повукла када је била на врхунцу каријере. (“Ана Карењина”, “Мата Хари”, “Дама с камелијама”).

1931. године – Јапан је почео напад на североисточну Кину, Манџурију, а 3. марта 1932. године прогласио је независност Манџурије на челу са свргнутим кинеским царем Пу Јием (царевима Манџуко).

1934. године – СССР је приступио Лиги народа.

1944. године – Након тешких борби, америчке оклопне јединице под командом генерала Џорџа Патона заузеле су у Другом светском рату луку Брест, значајно војно поморско упориште у северозападној Француској.

1961. године – У авионској несрећи изнад Северне Родезије погинуо је генерални секретар УН од 1953, Швеђанин Хјалмар Агне Даг Хамаршелд. Смрт је прекинула његову мисију решавања конгоанске кризе. Постхумно му је додељена Нобелова награда за мир.

1970. године – Амерички певач и најчувенији рок гитариста 20. века Џими Хендрикс умро је у 27. години од прекомерне дозе дроге.

1973. године – Генерална скупштина УН акламацијом је примила у чланство обе немачке државе – Источну и Западну Немачку у чланство УН примљени су и Бахами.

1982. године – У масакру који је, уз подршку израелске војске, починила либанска хришћанска милиција у палестинским избегличким логорима Сабра и Шатила у Бејруту, убијено је најмање 800 људи. То је била одмазда за атентат извршен четири дана раније, у којем је убијен председник Либана Бешир Џемајел.

1988. године – Током антивладиних демонстрација, у којима је убијено хиљаде људи, војна хунта је оборила владу председника Бурме Маунга Маунга.

1989. године – Индијска влада одлучила је да обустави војне операције против Тамилских тигрова и да до краја године повуче трупе из Шри Ланке.

1997. године – Исламски терористи су у центру Каира напали туристички аутобус и убили девет немачких туриста и египатског возача.

2005. године – После 30 година сукоба у Авганистану су одржани први парламентарни и покрајински избори од 1969. године.

2007. године – Умрла је Љиљана Молнар-Талајић, један од највећих оперских уметница у бившој Југославији и дугогодишња професорка на загребачкој академији.

2008. године – Умро је кубански синеаста Умберто Солас један од најзначајнијих латиноамеричких редитеља. Међу његовим најпонатијим филмовима су “Баррио Цуба”, “Луциа” и “Ел Сигло де ас Луцес”.

2011. године – Умро је легендарни немачки диригент Курт Сандерлинг.

2014. године – На референдуму о независности Шкотске грађани су са 55,3 одсто гласова одлучили да Шкотска остане део Уједињеног Краљевства.

(Независне)