Догодило се на данашњи дан, 20. септембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 20. септембар


Данас је сриједа, 20. септембар, 263. дан 2023. До краја године има 102 дана.

480 . п. н. е. - У поморској бици код острва Саламина у Егејском мору Грци су под командом атинског војсковође Темистокла поразили Персијанце које је предводио краљ Ксеркс Први, чиме је осигурана превласт Атине на мору.

1519 . - Португалски морепловац Фернандо Магелан испловио из Севиље са пет бродова и 270 морнара, предводећи шпанску експедицију на путу око свијета. Двије године касније убијен је у окршају са филипинским домороцима, а 1522. у Шпанију се вратио само брод "Викторија" и 18 преживјелих. Тада је први пут практично доказано да је Земља округла.

1773 . - Рођен Атанасије Стојковић, физичар, доктор филозофије, књижевник и преводилац, аутор првог српског умјетничког романа, професор и ректор Универзитета у Харкову, академик.

1833 . - Рођен италијански новинар и пацифиста Ернесто Теодоро Монета, добитник Нобелове награде за мир 1907. Био је директор миланског листа "Ил Сецоло" и предсједеник Интернационалног конгреса за мир у Милану 1906, а у младости генералштабни официр италијанског револуционара и борца за уједињење Италије Ђузепеа Гарибалдија.

1842 . - Рођен шкотски хемичар и физичар Џејмс Ђуер, проналазач термос-боце. Први је добио течан, а затим и чврст водоник.

1863 . - Умро њемачки филолог и писац Јакоб Грим, оснивач савремене германистике, који је скренуо пажњу научника на народне умотворине и народни језик. Изучавао је историју језика и старије књижевности, проблеме мита, бајке и предања, фолклора и права. Засновао је 1852. велики "Њемачки рјечник" и написао "Историју њемачког језика". Преводио је српске народне пјесме, а захваљујући пријатељству са Вуком Стефановићем - Караџићем настао је превод Вукове српске граматике. Заједно са млађим братом Вилхелмом сакупио је и обрадио многе бајке, познате дјеци широм свијета.

1870 . - Снаге италијанског краља Виторија Емануела Другог заузеле Рим од Француза и краљ је саопштио намјеру да Рим прогласи пријестоницом Италије.

1878 . - Рођен амерички писац Аптон Бил Синклер, аутор више романа са социјалним темама, политичких и социјалних списа у којима је описао поразну слику капиталистичког свијета. Дјела : "Џунгла", "Метропола", "Краљ угаљ", "Џими Хигинс", "Крај свијета", "Између два свијета", "Аждајини зуби", "Широка је капија", "Предсједников агент", "Свијет који треба освојити", "Предсједничка мисија".

1934 . - Рођена италијанска филмска глумица Софија Шиколоне, позната као Софија Лорен, која се прославила у неореалистичким италијанским филмовима послије Другог свјетског рата, а као медијски продукт продуцента и мужа Карла Понтија постала је свјетска звијезда. Филмови : "Напуљско злато", "Жене са ријеке", "Хљеб, љубав и...", "Чочара", "Црна орхидеја", "Чежња под бријестовима", "Сид", "Двије жене", "Кључ", "Брак на италијански начин", "Грофица из Хонг Конга", "Сунцокрет", "Изузетан дан".

1945 . - Врх римокатоличке цркве у Хрватској објавио"Пастирско писмо", чији је духовни творац био ратни злочинац загребачки надбискуп Алојзије Степинац. У писму је жестоко нападнута нова власт у Југославији због пресуда"католичким вјерницима и свећеницима" /усташама и њиховим сарадницима/, због одвајања цркве од државе и због аграрне реформе.

1957 . - Умро фински композитор Јан Сибелијус, чији је оригинални стил инспирисан финским музичким фолклором и народним епом "Калевала". Дјела : симфонијска пјесма за оркестар "Финландија", оркестарске легенде "Лабуд из Туонела", "Повратак Лемикаинена", увертира"Карелија", виолински концерт.

1970 . - Совјетски космички брод "Луна 16" спустио се на Мјесец ради узимања дијелова тла Земљиног сателита.

1976 . - Шведска Социјалдемократска партија поражена на парламентарним изборима, послије више од 40 година на власти.

1977 . - Вијетнам и Џибути примљени у УН.

1979 . - Владара Централноафричког царства Жана Бедела Бокасу оборио његов рођак, бивши предсједник Дејвид Дако, и вратио земљу у статус републике. Бокаса је 1965. војним ударом срушио Дака, а 1976. укинуо републику и прогласио се царем. Током владавине повремено је био и премијер, министар одбране, правде, информација, пољопривреде и сточарства, здравства, војне и цивилне авијације, државне управе, копненог, ријечног и ваздушног саобраћаја, пошта и телекомуникација, трговине, индустрије, рударства. Упамћен је по невјероватним екстравагантностима, расипању државне имовине и страшним злочинима над сопственим народом.

1981 . - Централноамеричка држава Белизе на обали Карипског мора /бивши Британски Хондурас/ стекла независност од Велике Британије.

1984 . - У двориште Амбасаде САД у Бејруту камионом пуним експлозива улетио исламски терориста-самоубица и усмртио 40 људи.

1989 . - Фредерик Вилем де Клерк преузео дужност предсједника Јужне Африке.

1990 . - Умро српски конструктор авиона Слободан Зрнић, декан Машинског факултета новосадског Универзитета, један од конструктора летјелица ИК-3 и С-49. Авион ИК-3 је 6. априла 1941. у Другом свјетском рату учествовао у одбрани Београда од напада ратне авијације нацистичке Њемачке. Завршио је Машински факултет у Београду и усавршавао ваздухопловну технику у Француској, а као експерт УН неколико година је провео у Африци.

1990 . - Парламенти Источне и Западне Њемачке потврдили уговор о уједињењу двије државе.

1991 . - Црногорски парламент на Жабљаку прогласио Црну Гору еколошком државом.

1995 . - Премијер Турске Тансу Чилер приморана да поднесе оставку кад се из владе повукла коалициона партија, поручивши да је неприхватљива цијена коју због њене политике морају да плате турски грађани.

2003 . - У Поточарима код Сребренице бивши амерички предсједник Бил Клинтон отворио меморијални комплекс и мезарје као знак сјећања на настрадале Бошњаке у овом крају у љето 1995. године.

2003 . - Сахрањена Ана Линд, шведски министар иностраних послова, девет дана након што је убијена.
 
(Независне)