Како испећи савршено кестење у рерни :: Semberija INFO ::

 

Како испећи савршено кестење у рерни


Извор: Независне новине

С нестрпљењем смо дочекали сезону омиљених шумских плодова – кестена. Тим поводом смо припремили кратак водич за печење кестена у рерни. Овај поступак је заиста једноставан и не захтијева посебне кулинарске вјештине. Требаће вам само квалитетни плодови, нож, плех, рерна и мало добре воље.

Како припремити кестење за печење?

Добра припрема је кључ успјеха. Прије свега, требате опрати кестење. Кад су кестени чисти, осушите их и ставите на даску за резање. Морате изрезати прорез у љусци сваког кестена јер то омогућује истјецање паре током процеса кухања, односно печења. Врло оштрим ножем с дебље стране кестена направите рез дубок 3 мм. Може бити у облику плусића или већи, полукружан.

Овај корак је обавезан! Јер ако не направите рупу за излаз паре, кестен ће експлодирати. Уз то, стварање довољно великог реза олакшава гуљење кестена.

Печење кестења

Печење кестена у рерни прилично је једноставно. Када су кестени припремљени, ставите их на плех и пеците 20-ак минута на 200 °Ц. Готови су кад се распукну и кад се кухињом почне ширити неодољив мирис јесени. Већим кестенима биће потребно око 20 до 25 минута печења, а мањим само 10 до 15 минута. Ако примијетите да су кестени још увијек недовољно печени након вађења из рерне, слободно их вратите у рерну на још неколико минута, само припазите да их не препечеш. Ако су кестени у потпуности поцрнили, врло вјеројатно сте их препекли па је наш савјет да сваких неколико минута завирите у рерну и провјерите стање.

Када су печени, извадите их рерне те плех покријте мокром крпом и држите тако 10-15 минута како би се кестени омекшали и били лакши за гуљење.