Када је право вријеме за кисељење купуса? :: Semberija INFO ::

 

Када је право вријеме за кисељење купуса?


Foto: Pixabay
Извор: Крстарица / Независне новине

Без киселог купуса не може да се замисли зимска сезона и зимница, а није ни чудо када се од њега праве разни специјалитети који су незаобилазни на нашим трпезама.

Поред тога што је веома укусан, кисели купус је изузетно здрав. Прави је извор витамина Ц и К, који током зимских дана идеално подижу имунитет. Сматра се да једење само 100 грама киселог купуса дневно смањује ризик од прехлада два пута.

Уколико желите да направите најљепши кисели купус, поред доброг одабира намирница за припрему, веома је важно када ћете га ставити да се кисели.

Препоручује се да је најбоље вријеме за кисељење купуса средина октобра. Процес биоферментације у киселом купусу захтјева да температуре буду стабилне без превише осцилација и то од 18 до 21 степен. Најбоље мјесто за чување купуса је у подруму, гдје нема превеликих разлика у температури, као што није случај уколико га држите на балкону.

У овим временским условима купус се брзо и лако укисели, па не треба журити са припремом. За ферментацију киселог купуса обично је потребно и до четири недјеље, па ако се овај процес одлучите крајем септембра, можете рачунати на то да ц́ете вец́ у октобру или почетком новембра имати укусан кисели купус, преноси Крстарица.