Догодило се на данашњи дан, 25.новембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 25.новембар


1562 . - Рођен Феликс Лопе де Вега Карпио, најзначајнији шпански драмски писац, који је према предању написао више од 1.800 комедија и драма, од којих је сачувано и утврђено да су његове око 500, неколико хиљада стихова, више романа, хроника и историјских записа. Због новина које је увео у драмску технику жестоко су га оспоравали браниоци класичне драме. Драме - у којима је описао све друштвене слојеве Шпаније с краја 16. и почетка 17. вијека - сјајно је компоновао, мајсторски стварајући заплете. Творац је комедије у три чина, проткане трагичним и комичним моментима, с централним темама части и љубави, вјере и морала. Дјела : комедије и драме"Перибањес", "Казна без освете", "Севиљска звијезда", "Мадридски челик", "Цвијеће Дон Хуана", "Награда за добро говорништво", "Преко моста", "Довитљива дјевојка", "Баштованов пас", "Будаласта властелинка", "Фуенте Овехуана", роман "Доротеја", епске, дидактичке, религиозне и митолошке пјесме, бурлеске, оде, посланице, сонети, баладе.

1758 . - Британци окупирали Сенегал.

1763 . - Умро француски писац Абе Прево, познат по роману "Манон Леско", према којем су Жил Масне и Ђакомо Пучини написали опере.

1783 . - Посљедњи британски војници напустили Њујорк, на крају Америчког рата за независност.

1826 . - Рођен српски писац Јован Ђорђевић, оснивач Српског народног позоришта у Новом Саду и један од оснивача Народног позоришта у Београду, професор историје на Великој школи у Београду. Кратко је био и министар просвјете. Објавио је "Општу историју" и више превода, нарочито за позориште. Написао је алегорију "Маркова сабља", из које је пјесма "Боже правде", која је постала српска химна. Музику химне компоновао је Даворин Јенко.

1835 . - Рођен амерички индустријалац шкотског поријекла Ендрју Карнеги, који је огромно богатство уложио у добротворне сврхе, углавном у оснивање јавних библиотека у САД и другим земљама, под условом да локалне власти уступе земљиште за зграду и обезбиједе њено одржавање. Из пословног живота се повукао 1901, 18 година прије смрти, а 1900. је објавио"Јеванђеље богатства", с тезом да"богат човјек умире срамно". Карнегијева задужбина је 1926. са 100.000 долара помогла изградњу Универзитетске библиотеке у Београду.

1844 . - Рођен њемачки инжењер Карл Фридрих Бенц, који је 1885. конструисао један од првих аутомобила. Основао је компанију "Бенц" за израду бензинских мотора и аутомобила, од које је удруживањем настао "Дајмлер-Бенц".

1877 . - Избила Тополска буна кад су Лепенички и Јасенички батаљон одбили да положе заклетву и пођу на границу уочи Другог српско-турског рата. Побуњеници су, на челу са водником Милованом Жижићем, кренули у Тополу да би свргли династију Обреновић и довели на власт принца Петра Карађорђевића. Кнез Милан Обреновић је послао војску која је брзо угушила буну, чијих је 70 учесника оптужено за велеиздају, а 23 осуђено на смрт.

1881 . - Рођен италијански свештеник Анђело Ђузепе Ронкали, под именом Јован Двадесет Трећи, папа од 1958. до смрти 1963, вођа реформаторске струје у римокатоличкој цркви. Сазвао је 1962. Други екуменски сабор на којем је наговијестио црквене реформе.

1914 . - Умро српски композитор словеначког поријекла Даворин Јенко, аутор српске химне"Боже правде", члан Српске краљевске академије, хоровођа и капелник Народног позоришта у Београду. Компоновао је музику за око 90 "комада с пјевањем". Дјела : оперета"Врачара", увертире"Косово", "Српкиња", "Александар", "Ђидо", "Милан", фантазија"Прво доба Србије", музика за комаде "Благо цара Радована", "Добрила и Миленко", "Душан Силни", "Милош Обреновић", "Сеоба Србаља", "Прибисав и Божана", "За вјеру и слободу", "Младост Доситејева", "Маркова сабља", "Прослављање кнеза Михаила", "Кнез Доброслав", "Избирачица", "Крвни мир", "Мерима", "Дивљи ловац", "Љубавно писмо", "Четири милиона рубаља", "Честитам",  "Потера", "Саћурица и шубара", "Вук Бранковић", око 110 хорских композиција, 15 црквених композиција, соло пјесме.

1915 . - Врховна команда српске војске је у Првом свјетском рату издала заповијест о одступању преко Црне Горе и Албаније, у којем је писало: "Капитулација би била најгоре решење, јер се њоме губи држава, а наши савезници би нас сасвим напустили". У повлачењу српских војника, праћених избјеглицама, јединственом у историји ратовања, живот је изгубило више од 240.000 људи. На острво Крф је стигло 135.000 војника, а у Бизерту око 12.000, од којих је поново формирана српска армија која је 1918. ослободила окупирану земљу.

1915 . - Рођен чилеански диктатор генерал Аугусто Пиноче Угарте, који је уз помоћ САД 1973. крвавим војним ударом збацио предсједника Салвадора Аљендеа. С власти је сишао послије изборног пораза 1990, али је као доживотни сенатор задржао знатан политички утицај до 1998, кад је ухапшен у Лондону на захтјев Шпаније која је затражила његово изручење ради суђења за злочине током владавине.

1923 . - Рођен фински државник Мауно Коивисто, шеф државе од 1982. до 1994, први социјалиста на том положају. Био је премијер од 1968. до 1970. и од 1979. до 1982.

1941 . - У Другом свјетском рату погинуло 848 британских морнара кад је њемачка подморница потопила британски ратни брод "Барам".

1959 . - Умро француски филмски и позоришни глумац Жерар Филип, чија се глума одликовала великим сензибилитетом. У позоришту је с огромним успјехом играо главне роле у драмама Вилијама Шекспира, Албера Камија, Пјера Корнеја, Хајнриха фон Клајста, Алфреда де Мисеа. Филмови : "Ђаво у тијелу", "Пармски картузијански манастир", "Фанфан Лала", "Љепотице ноћи", "Црвено и црно", "Велики маневри", "Идиот", "Охоли", "Опасне везе", "Господин Рипоа".

1965 . - У Конгу војним ударом генерал Жозеф Мобуту свргао предсједника Жозефа Касавубуа.

1968 . - Умро амерички писац Аптон Бил Синклер, аутор више романа са социјалним темама, политичких и социјалних списа у којима је описао поразну слику капиталистичког свијета. Дјела : "Џунгла", "Метропола", "Краљ угаљ", "Ђими Хигинс", "Крај свијета", "Између два свијета", "Аждајини зуби", "Широка је капија", "Предсједников агент", "Свијет који треба освојити", "Предсједничка мисија".

1969 . - Енглески музичар групе"Битлси" Џон Ленон вратио британској краљици Елизабети Другој титулу члана "Реда британске империје", која му је додијељена 1965, као знак протеста због подршке Велике Британије агресији САД у Вијетнаму и британске политике у нигеријској провинцији Бијафра.

1970 . - Јапански писац Јукио Мишима починио јавно ритуално самоубиство, као знак протеста против позападњачења Јапана. Изврсно је описао младу јапанску генерацију послије Другог свјетског рата и њене слабе везе с прошлошћу и националном традицијом. Његови мотиви су знатно шири и бројнији него код осталих јапанских романописаца, при чему се служио психоаналитичком методом у објашњењу психичких стања ликова. Дјела : романи "Исповијест маске", "Шум валова", "Златни павиљон", "Послије банкета", "Морнар који је изневјерио море", драма"Пет модерних ` но ` игара".

1971 . - Данска и Норвешка су као прве чланице НАТО пакта успоставиле дипломатске односе са Сјеверним Вијетнамом.

1973 . - У Грчкој збачен војни диктатор пуковник Јоргос Пападопулос и власт је преузела нова војна хунта генерала Фаидона Гизикиса. Нова војна гарнитура је такође била изолована у свијету, па је у јулу 1974. принуђена да преда власт и Константин Караманлис је формирао Владу народног спаса.

1974 . - Умро бурмански дипломата У Тант, генерални секретар УН од 1962. до 1971. Конгоанска, берлинска и кубанска криза, рат у Вијетнаму, сукоби на Блиском истоку и рат Индије и Пакистана били су драматични догађаји с којима се суочавао током мандата.

1974 . - У Великој Британији је терористичка Ирска републиканска армија стављена ван закона, четири дана послије подметања експлозива у два паба у Бирмингему и погибије 21 особе.

1975 . - Латинамеричка држава Суринам постала независна од Холандије.

1977 . - Генерална скупштина УН осудила израелску окупацију арапске земље са четири гласа против - Израела, САД, Канаде и Салвадора.

1992 . - Парламент Чешке гласао за подјелу Чехословачке на посебне државе - Чешку и Словачку од 1. јануара 1993.

1998 . - Канцелар Герхард Шредер предсједавао је првом сједницом владе Њемачке, одржаној у Берлину послије Другог свјетског рата.

2001 . - Америчка компанија "Адвансд сел технолоџи" саопштила да је клонирала људски ембрион. Према изјави научника, достигнуће ће бити коришћено у медицини, а не за клонирање људског бића.

2011 . - Умро Василиј Алексејев, руски дизач тегова, свјетски и олимпијски шампион.

2011. - У Мароку одржани парламентарни избори, први по новом Уставу земље изгласаном на референдуму 1. јула.

2013 . - Умро је Форестсторн Чико Хамилтон, амерички џез бубњар и композитор, који је током вишегодишње каријере сарађивао са чувеним џез музичарима међу којима су Рон Картер, Ерик Долфи, Чарлс Лојд, Лери Коријел и Габор Сабо.

2016 . - Умро Фидел Кастро, кубански предсједник и револуционар. Владао је Кубом од 1959. године. Био је комунистички државник којег су обожавали и мрзили. Наслиједио га је брат Раул Кастро.

2018 . - Европски савјет одобрио повлачење Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске из Европске уније и Европске заједнице за атомску енергију.

(Независне)