Спавање с чарапама: Откријте како утиче на здравље :: Semberija INFO ::

 

Спавање с чарапама: Откријте како утиче на здравље


​ Око питања спавања с чарапа дијелимо се на оне који то не подносе и на "тим чарапе", људе који чак и у најтоплијим љетним ноћима спавају у чарапама. Али , ко је у праву? Је ли за добар сан боље оставити чарапе или их скинути? Спроведено је неколико истраживања која су се бавила управо овим питањем и резултати су углавном слични.
Откриле смо пет изненађујућих чињеница везаних за спавање у чарапама. Дакле , ево како ова навика утиче на наше тијело и наше здравље - и то нарочито жена:

Лакше ћеш заспати

Вјеровала или не, будеш ли носила чарапе у кревету лакше ћеш заспати. И не само то - боље ћеш спавати. Ово је нарочито битно за особе које се ноћу често буде и имају "лаган сан". Да је добро спавати у чарапама доказује америчко истраживање чији резултати показују да особе које носе чарапе спавају у просјеку пола сата дуже те им је потребно око 15 минута мање да утону у сан. Узрок лежи у томе што чарапе грију наше ноге, а то узрокује ширење крвних жила и посљедично хлађење тијела. Охлађено тијело мозгу шаље сигнал како је вријеме за спавање. Ипак , ваља нагласити како није свеједно у каквим чарапама спавамо - оне не би смјеле бити преуске. Најбоље је спавати у памучним чарапама, а ако имаш проблема с гљивицама врло је важно да своје искључиво памучне чарапе редовно мијењаш и пререш на високој температури.

Мека кожа

Стани на крај грубој и сувој кожи стопала и испуцалим пета - носи чарапе ноћу. Требаш обилно намазати стопала хидратантном кремом или његујућим уљем и затим навући памучне чарапе. Чарапе помажу кожи задржати влагу па ће током ноћног одмора кожа стопала имати прилику добро се нахранити и обновити.

Спријечићеш валунге

Валунге су један од типичних симптома менопаузе који могу бити прилично иритантни - нарочито кад се појављују ноћу као неугодно и обилно знојење које омета сан. Спавање у чарапама и ту може бити од велике помоћи јер ће се на тај начин боље регулисати тјелесна температура што ће знатно ублажити ову појаву.

Мање дана боловања

Још један добар залог зашто би ноћу требали оставити чарапе на ногама јесте тај што ћемо тако бити рјеђе болесне. Наиме , хипотермија доњих екстремитета може узроковати то да аутономни нервни систем смањи доток крви у респираторни тракт. Ово узрокује хладноћу и сувоћу слузнице носа. Тиме се смањује њихова отпорност, што значи да вируси лакше продиру у организам. Дакле , чини се да заиста постоји веза између хладних ногу и повећаног ризика од прехладе. Наравно , оно што се никако не препоручује јесте спавати у чарапама у којима смо провеле дан - кажу да је то једнако нехигијенски као да спавамо у тоалету.

Више оргазама

Многи ће рећи како је ношење чарапа у кревету тотално анти-секси. С друге стране, истраживачи с низоземског Универзитета у Гронингену открили су да 80 одсто жена брже постиже климакс ако носе чарапе. Научници претпостављају да је узрок томе побољшана циркулација, наводи "Жена.нет". Осим тога, чарапе пружају осјећај сигурности и заштићености, што може позитивно утицати на сам доживљај интимности. Ово је дефинитивно добар разлог да вечерас обучемо топли пар чарапа.
 
(Независне)