Оборио рекорд: Ратар добио готово 40 тона кукуруза по хектару :: Semberija INFO ::

 

Оборио рекорд: Ратар добио готово 40 тона кукуруза по хектару


Foto: Pixabay
  Извор: Агроклуб / Независне новине

Амерички пољопривредник Дејвид Хула је и ове године постигао задивљујући резултат узгајајући кукуруз.

Његов нови рекорд је 39,15 т/ха, а приносом је оборио прошлогодишњи од 38,67 т/ха, објавио је Progressive Farmer, преноси Агроклуб.

Такмичио се у категорији наводњавања те освојио дванаесту националну побједу, али и пети свјетски рекорд приноса кукуруза.

Његово имање, "Renwood Farms" налази се у близини Џејмстауна, у држави Вирџинија. Парцела на којој је узгајао ову житарицу је на водопропусном земљишту у близини ријеке Џејмс.

Хула истиче да је парцела јединствена те да је примјену хранива и бактеријска ђубрива комбиновао са наводњавањем. Радио је са веома детаљним вишеслојним системом мапирања зона, а његов рад су подржали бројни консултанти.

За такмичење је пријавио Pioneer P14830VYHR, 114-дневни хибрид који је био нов за њега те ове године комерцијално доступан у ограниченом обиму. Посијао је 12 ха овог хибрида на приједлог агронома и савјетника. Описује како је производња била изазовна јер је недостајало падавина па је требало више воде за наводњавање.

Национална асоцијација узгајивача кукуруза ово такмичење проводи већ 59 година, а за то су вријеме промовисали 27 националних побједника у девет производних категорија.